U katoličkoj crkvi u Đakovu najvljena promocija knjige sa užasnim prikazom ustaškog stratišta. Autor Igor Vukić tvrdi da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove

Promocija zastrašujuće, revizionističke knjige Igora Vukića “Radni logor Jasenovac”, u kojoj autor negira monstruozne zločine ustaškog režima, najavljena je u crkvi župe Svih svetih u centru Đakova, uprkos mnogobrojnim protestima građana tog slavonskog grada.

Pre toga je ista knjiga promovisana i na Kaptolu u Zagrebu, uz ovacije prisutnih kada je Vukić rekao da su preterane i potpuno neutemeljene tvrdnje o masovnom teroru i likvidacijama u Jasenovcu, jer za to “nema dokaza”. Nažalost, stravični falsifikat ostao je bez pravog odjeka u zemlji članici Evropske unije, koja se s vremena na vreme hvali antifašističkom prošlošću.

Vukićeve tvrdnje toliko su strašne i neverovatne, poput one da je jasenovački logor bio mesto zabava, razvijenog kulturno-zabavnog i sportskog života, da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove. Autor ide čak tako daleko da kaže da su najveće probleme stvarali partizani koji su dovedeni u logor, jer su širili tifus. Tek usput Vukić spominje egzekucije, ali uz napomenu da su vršene i nad ustašama koje su prekršile pravila.

– Jasenovac kao logor smrti je jugopropaganda – poručio je Vukić uoči promocije svoje knjige u Đakovu, objašnjavajući da je nastala posle istraživalačkog rada Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

To opskurno društvo je “naučno” utvrdilo da je komunistička vlast u Jasenovcu nastavila da koristi logor posle 1945. godine, a prema njihovom mišljenju, tada su počinjeni veći zločini od onih u vreme ustaša, koje po svaku cenu žele da rehabilituju. Knjiga ima 340 stranica, a izdao ju je privatni izdavač “Naklada Pavičić”.

VIDEO: Gostovanje Vukića u TV emisiji

Možda najstrašnije od svega jeste to što Katolička crkva ustupa prostor za promociju knjiga koje ne samo što falsifikuju prošlost, već glorifikuju fašizam, što je nezamislivo u bilo kojoj zemlji EU. Građani Đakova su ovih dana uputili otvorena pisma u kojima osuđuju ponašanje crkve, a đakovački župnik Tomislav Ćorluka “pere ruke” i tvrdi da sa organizacijom nema veze:

– Crkva je uvek bila za istinu i samo istinu – kaže župnik, i ukazuje da su organizatori Udruženje veterana Treće gardijske brigade i Hrvatski obredni zdrug Jazovka, koje opet tvrdi da knjiga nije zabranjena, kao i da je već predstavljena u javnosti i da nema problema da se o njoj govori i u Slavoniji.

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

– Ova promocija dokaz je da neki u Katoličkoj crkvi imaju blagonaklon stav prema revizionizmu i nemoralan odnos prema žrtvama Drugog svetskog rata – tvrdi jedan stanovnik Đakova, grada u kom su se mnogi meštani pobunili da pruže gostoprimstvo autoru koji iznosi bezočne laži o prošlosti.

No, zvanična vlast, kao obično, ćuti, a nema reakcija ni državnog tužitelja, niti svih onih institucija koje bi trebalo u ovakvim situacijama da reaguju. Treba samo zamisliti kakve bi reakcije bile u Nemačkoj ili Austriji da nekom padne na pamet da napiše da se u Aušvicu ili Buhenvaldu nisu dogodili monstruozni zločini, već da su logoraši zapravo uživali u tome da tamo borave.

SIN LOGORAŠA

Da  bi sve bilo još neverovatnije, Igor Vukić je srpske nacionalnosti i njegov otac je prošao strahote Jasenovca, pošto je kao dete prošao proboj na Kozari. Međutim, Vukić, koji se predstavlja kao novinar i publicista, zatočeništvo oca u zloglasnom logoru opisao je gotovo idilično, kao brigu ustaša za decu koja su se našla u paklu Jasenovca, logora u kojem su ustaše ubile više od 30.000 mališana. No, Vukić tvrdi da toliko dece nikada nije ni bilo u logoru.
Da bi sramota bila još veća, Hrvatska televizija je nedavno ugostila Vukića, koji je tom prilikom izneo te monstruoznosti. Tek posle burnih reakcija gledalaca, voditeljka je premeštena na drugo radno mesto.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)