Osuđeni za ratne zločine pred Sudom BiH trebalo bi da nakon dvije trećine odslužene kazne budu pušteni na slobodu.

Tako glasi prijedlog iz Republike Srpske za izmjene Zakona o pomilovanju BiH, koji bi mogao da bude upućen u parlament BiH.

Ideja je potekla od Ujedinjene Srpske, koja smatra apsurdnim to što zakonodavstvo BiH ne dozvoljava da osuđeni za ratne zločine budu pušteni na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne, dok je to dozvoljeno prema pravilima Haškog tribunala.

– Zakon o pomilovanju BiH ne dopušta pomilovanje za krivična djela ratnog zločina i time su lica koja su osuđena pred sudom BiH u neravnopravnom položaju – izjavio je potpredsjednik Ujedinjene Srpske i advokat Milan Petković.

Naglasio je da je zbog toga od izuzetnog značaja zaključak potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, kojim se zadužuju predstavnici Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da pokrenu inicijativu za izmjenu pravne regulative čime bi se omogućilo osuđenim licima za ratne zločine, koji su na izdržavanju kazni, da nakon dvije trećine izdržane kazne dobiju uslovni otpust.

– Smatramo da je ovaj zaključak od velikog značaja, prije svega za sve naše ljude, koji su osuđeni za ratne zločine, a riječ je uglavnom o starijim i bolesnim, koji će imati priliku da izađu na slobodu prije isteka kazne – napomenuo je Petković.

Šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac kaže da su za tu stranku zaključci Narodne skupštine RS obavezujući, zbog čega je sasvim izvjesno da će u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenuti inicijativu za zakonske izmjene na nivou BiH.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Staša Košarac

–  Procijenićemo koje su poslovničke mogućnosti, dinamika i kalendar zakazanih sjednica Predstavničkog doma kako bi pokrenuli tu inicijativu. U svakom slučaju, ono će ostati trajno opredjeljenje, ako ne u ovom, onda u narednom mandatu. Smatramo da treba omogućiti da se ljudima po izdržavanju dvije trećine kazne po osnovu diskutabilnih presuda Suda BiH obezbijedi ta vrsta pomilovanja. Osporavamo postojanje takvog Suda i Tužilaštva BiH, kao i odluke koje su donosili koje su bile na štetu jednog naroda, jer je vidljivo da te institucije nisu na univerzalan način pristupile procesuiranju ratnih zločina. Sud i Tužilaštvo su neustavne institucije, koje su očigledno dio međunarodnog projekta u BiH – kaže Košarac.

Mada su poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skuoštini RS bili protiv prijedloga zaključka koji je stigao iz redova Ujedinjene Srpske, poslanik NDP u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković kaže da će tu inicijativu, ako se nađe u parlamentu BiH, podržati.

– Mislim da pravila koja vrijede u Hagu u vezi sa služenjem kazne treba da vrijede i ovdje. Što se mene tiče, ako se nađe takva inicijativa u parlamentu, ja ću je podržati. Mislim da to nema veze ni sa strankama, pojedinicima ili savezima stranaka. Jednostavno, po mom mišljenju, to treba biti jedinstven stav svih – rekao je Novaković.

Međutim, ovakav prijedlog iz Republike Srpske ne nailazi na blagonaklonost, prije svega, bošnjačkih stranaka. Poslanik Nezavisnog bloka u parlamentu BiH Sadik Ahmetović smatra da za slučajeve terorizma i ratnih zločina treba isto kvalifikovati kada su u pitanju pomilovanja.

– Mislim da ne treba dozvoliti da se tim osobama na bilo koji način umanji kazna, jer imate osobe koje su ubile više desetina ljudi, koji u principu i pored kazne koju dobiju ne mogu adekvatno zadovoljiti pravdu. Bila bi nepravda kada bi ih se zbog naknadne pameti ili dobrog vladanja puštalo ranije na slobodu – kaže Ahmetović.

“Odslužiti do kraja”

Poslanik SBB u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka smatra da je pitanje ratnih zločina osjetljiva tema i da još nije vrijeme da se osuđenicima omogući prijevremeno puštanje na slobodu.

– Svi ratni zločinci treba da odsluže kaznu do kraja, jer jedino to vodi do pomirenja u BiH. Za sve druge zločine može se odrediti oslobađanje nakon dvije trećine odslužene kazne, ali za ratne zločince – ne – smatra Čavka.

Srpskainfo