Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac razgovarao je, u okviru zasjedanja Intrparlamentarne skupštine pravoslavnja u Atini, sa predsjednikom Grčke Prokopiusom Pavlopulosom i predsjednikom parlamenta Nikolaosom Vucisom o radu i programima ovog međunarodnog tijela, kao i drugim važnim pitanjima koji se tiču zemalja u regionu.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja, koja se od 25. do 30. juna održava u Atini, izabrala je novog predsjednika, Sergeja Gavrilova, koji je ujedno i poslanik ruske Dume, dok je dosadašnji predsjednik Sergej Popov imenovan od strane predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina na drugu dužnost.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja je reizabrala narodnog poslanika Darka Banjca u Komitet za pravna pitanja i Komitet za međunarodnu saradnju.

Ovom prilikom, narodni poslanik Banjac je razgovarao sa novim predsjednikom Interparlamentarne skupštine Gavrilovim i zamjenicom predsjednika Ruske Dume Irinom Jarovaja, kao i ostalim predstavnicima ruske delegacije.

Predsjedavajući Gavrilov je pozvao Banjca da posjeti Moskvu, gdje će mu on biti domaćin, a na poziv Banjca rekao je da će ove jeseni posjetiti Banjaluku i Republiku Srpsku.

U okviru razgovora istakao je i mogućnost saradnje stranke kojoj Banjac pripada, DNS-a, i stranke Jedinstvena Rusija, jer bi to, po njemu, bila i prirodna saradnja zato što obje stranke pripadaju po opredjeljenju narodnim partijama centra.

Foto NSRS

Pavlopulos i Banjac

U okviru zasjedanja Banjac je istakao potrebu da se svi predstavnici Srba u Interparlamentarnoj skupštini koji dolaze iz parlamenata Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske okupe u Republici Srpskoj, u Banjaluci, kako bi se dogovorili oko iznošenja zajedničkih stavova i izlaganja u okviru Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Banjac je poručio da bi zajedničko nastupanje ojačalo poziciju predstavnika Srba u Intrparlamentarnoj skupštini.

Srpskainfo