Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da s gnušanjem odbacuje svaki pokušaj satanizacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, koji nisu podržali izvještaj Anketnog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Ishodom glasanja spriječeno je kršenje Ustava Srpske, smatraju čelni ljudi NSRS, a pravni ekpserti poručuju da Anketni odbor nije ni imao mandat za onakav Izvještaj.

Anketni odbor nije mogao da obavlja istražne i sudske radnje, što znači da, u ovom konkretnom slučaju, nisu mogli da kvalifikuju djelo, smatraju pravni eksperti. To je, kažu, jasno propisano Ustavom i Poslovnikom o radu Narodne skupštine.

“Smatram da je Anketni odbor tako prevazišao granice, ne samo svojih ovlašćenja, nego i granice nadležnosti same Narodne skupštine”, istakao je Radomir Lukić, stručnjak za ustavno pravo.

Mile Dmičić, profesor ustavnog prava ističe da usvajanjem Izvještaja Anketnog odbora bila bi narušena ustavna podjela na zakonodavnu, izvšnu i sudsku vlast.

Neusvajanjem Izvještaja Anketnog odbora poslanici su sačuvali dignitet Narodne skupštine, poručio je još juče predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović. Slično je danas ponovio i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekavši da poslanici nisu podlegli pritiscima.

“S gnušanjem odbacujem svaki pokušaj satanizacije poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji nisu podržali Izvještaj Anketnog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, jer su štitili dostojanstvo Parlamenta. Poslanici na ovaj način nisu podlegli primitivnim prizemnim emocijama, kakve je želio da izazove predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović i ostali”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić tvrdi da je Izvještaj Anketnog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića iskorišćen upravo za lične obračune, sukobe i targetiranje političkih protivnika.

“Na bazi zloupotrebe tragedije porodice Dragičević ugrožena je naša i bezbjednost naših porodica. Mislim da nadležni organi treba da reaguju i da kazne svakog ko u tome učestvuje”, navodi Stevandić.

Saopštenjem su se oglasili i iz DNS-a, poručivši da je u zaključcima Anketnog odbora bilo i prihvatljivih dijelova, ali da se o njima moglo glasati samo u cijelosti, bez izmjena i dorade teksta, zbog čega ih nisu mogli prihvatiti, ali ni odbaciti.

U jednom su svi saglasni – Tužilaštvo je odluku trebalo da donese mnogo ranije, čime bi bila otklonjena sumnja u istragu i spriječena politizacija slučaja i manipulacija javnošću.

RTRS