Smanjenje broja klubova u Prvoj fudbalskoj ligi Republike Srpske od sezone 2019/20. neće donijeti kvalitet već samo probleme ekipama koje nisu bile spremne na to, ocjena je većine trenera.

Prema odluci saveza Republike Srpske, liga će se smanjiti na 10 klubova što znači da će na kraju elitni rang napustiti najmanje tri kluba, a moguće je da se taj broj i poveća i na pet. U slučaju da neko od premijerligaša BiH iz Republike Srpske (Radnik, Krupa, Zvijezda 09) ispadne povećaće se i broj klubova koji će na kraju sezone da napuste Prvu ligu.

Trener Kozare Vule Trivunović ističe da se moraju riješiti neke osnovne stvari kako bi fudbal u Srpskoj napredovao.

– Promjene sistema takmičenja neće donijeti napredak. Prije toga moraju da se riješe osnovne stvari. Država mora da shvati šta znači sport i ulaganje u njega, a evo sad imamo najbolji primer u komšiluku sa uspjehom Hrvatske. Mora da donese zakon o sportu, kojim bi se omogućilo da klubove preuzmu ljudi spremni na investiranje. Kod nas je najveći problem finansiranje i loša infrastruktura, koja tjera mlade od fudbala. Do bi došli do kvaliteta to se mora popraviti jer bez osnovnih uslova mladi se neće odlučiti za fudbal. S njima mora da radi isključivo školovan kadar – istakao je Trivunović.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Slično razmišlja i trener Slavije Goran Simić.

– Javno pitam ljude iz FSRS šta donosi skraćenje lige i da nam pojasne kako će to uticati na poboljšanje kvaliteta. Puno bolje bi bilo da Savez pomogne klubovima da poboljšaju infrastrukturu, jer je kvalitet fudbala u Prvoj ligi u konstantnom padu nekoliko sezona. Klubovi imaju velike probleme sa finansijama i zbog toga mislim da ništa dobrog skraćenje neće donijeti, osim što će ostaviti veliki prostor za mešetarenje – rekao je Simić.

Šef stručnog štaba Drine Veljko Cvijetinović kaže da odluku o skraćenju lige treba dodatno preispitati.

– Nisam siguran da će manji broj klubova donijeti napredak u kvalitetu. Ključni problem je sve manji broj kvalitetnih igrača i odliv koji počinje već u pionirskim kategorijama. Klubovi nisu finansijski moćni da dovedu strance koji bi podigli kvalitet. Ako ovaj sistem takmičenja nije bio efikasan, moglo se razmisliti o nekom drugom sistemu koji se igra sa 12  klubova u ligi – istakao je Cvijetinović.

Dragan Mićić, trener novog premijerligaša Sloge, ističe da će nakon skraćenja samo jedan ili dva kluba imati šampionske ambicije, a da će svi ostali strahovati za opstanak.

– Liga je ujednačenog kvaliteta, a može se desiti da ispadne pet klubova. Ne vidim svrhu igranja Lige za šampiona i Lige za opstanak kada će samo prvak plej auta ostati prvoligaš. Puno toga nije baš najjasnije, pa bi se ova odluka u narednom periodu mogla preispitati uz konsultacije sa klubovima – zaklučio je Mićić.

Trener Alfa Modriče Bojan Magazin ističe da će odluka povećati pritisak na klubove.

– Sigurno je da će biti veliki pritisak jer se neće znati koliko klubova će na kraju ispasti. To će sigurno nervozu. Ne znam koliko je to pozitivna odluka. Mi smo povratnici u Prvu ligu Srpske i sigurno da nas čeka težak posao da se naviknemo na kvalitetnije takmičenje – rekao je Magazin.

Pogrešno vrijeme za odluku

Trener Tekstilca Marko Stojić smatra da je odluka kasno donijeta, posebno jer su klubovi počeli pripreme.

– Meni je, iskreno, to pogrešna odluka i donijeta je kasno. Klubovi su već u trenažnom procesu, većina ih je podmladila timove i ne sluteći kakva će se borba voditi za opstanak. Liga za šampiona i za opstanak nisu donijeli ništa dobro ali se ova odluka trebala srovesti postepeno – smatra Stojić.

Srpskainfo