Načelnik opštine Bosanski Petrovac Zlatko Vujić rekao je da će se o predloženoj lokaciji Lipe u ovoj opštini za smještaj migranata morati izjasniti opštinski odbornici, pa ako njihove odluke budu u korelaciji sa odlukama u Sarajevu, pristupiće se realizaciji posla.

“Osim dobrog prilaznog puta, tu nema nikakve infrastrukture. Treba uvesti vodu, dovesti struju, pa ko ima silne milione neka bude”, izjavio je Vujić.

On je rekao da je ta lokacija udaljena oko 25 kilometara i od Bosanskog Petrovca i od Bihaća.

“Ona je u vlasništvu naše opštine i u blizini nema naselja i domaćinstava kao u Medenom Polju”, rekao je Vujić i dodao da, kao načelnik može sa ostalim načelnicima razgovarati o pronalasku rješenja o pitanju migranata, ali da o tome ne može sam da donese odluku.

Vujić je rekao da je od ranije razočaran brojnim odlukama kojima se ignorišu građani Bosanskog Petrovca i Unsko-sanskog kantona, koje je u najvećem obimu zahvatila migrantska kriza.

“Mi smo ranije rekli da, uz puno uvažavanje muka migranata, ne želimo te ljude u Medenom Polju. Poslije sastanka sa ministrom bezbjednosti Draganom Mektićem i juče sa /šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom/ Vigemarkom, dogovorili smo da bi rješenje moglo biti iznalaženje lokaliteta na potezu Bihać – Bosanski Petrovac”, objasnio je Vujić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas da je izvjesno da će lokacija Lipe između Bosanskog Petrovca i Bihaća biti osposobljena za smještaj migranata kojih je sve više na tom području.

“Ta je lokacija tek nedavno dogovorena, a ministar Mektić je to danas potvrdio na Operativnom štabu, koji je to prihvatio. To će potvrditi i Savjet ministara, jer je očigledno da je saglasna i lokalna vlast”, rekla je Borovčeva novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i načelnicima opština Unsko-sanskog kantona.

Ona je dodala da će sve snage uložiti da bi ta lokacija bila osposobljena prije zime.

RTRS