Volonterski izviđački kamp na Boračkom jezeru okupio je mlade iz cijele regije. Dio je projekta koji su zajedno realizirali Savez izviđača Grada Zenica i Odred izviđača “Mladen Stojanović” iz Prijedora.

“Kamp je šireg karaktera. Imamo saradnju sa Odredom izviđača iz Prijedora, a imamo i goste iz Bajine Bašte, Vareša, Tešnja, Prijepolja. Projekat se zove ‘Stvaramo bolji svijet’, sa 250 učesnika”, kaže starješina odreda zeničkih izviđača, Sakib Halilović.

Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača iz Prijedora, naglašava da je ovo projekt koji traje sedam godina, i koji ruši predrasude i barijere među mladim ljudima.

“Zbližavanje, razmjena iskustava, rad sa mladima – osnovni je moto i cilj je saradnja Saveza izviđača iz Republike Srpske i Federacije, a samim tim smo mi, zbog nekakvih naših odnosa i želje da uključimo i druge, proširili to i van granica Bosne i Hercegovine”, pojašnjava.

Adna i Tijana: Ne treba ratovati
Adna i Tijana: Ne treba ratovati

Tijana Jakić iz Bajine Bašte u Srbiji dolazak u volonterski izviđački kamp na Boračko jezero ocjenjuje kao dobru priliku za druženje mladih iz različitih sredina.

“Sada je takvo vreme, svi su puni predrasuda, a mi želimo da nastavimo, da te predrasude srušimo i jednostavno, da pokažemo da svi mogu lepo i zajedno da funkcionišu. Ja smatram da ne treba ratovati ni oko čega, bila to politika, bile to neke verske različitosti, ili rasne, nije ni bitno. Smatram, ako bi nekako moglo svi da živimo lepo i fino, sve da je super – jer mi to ovde uspevamo. U izviđačima”, kaže Tijana.

“Ovaj kamp za mene predstavlja mjesto u koje ću ja doći, odmoriti se, provesti vrijeme sa svojim prijateljima, naučiti nešto novo, jedna jako lijepa prilika gdje se svi možemo zbližiti, razbiti svoje predrasude i neke svoje nedoumice koje smo imali”, priča mlada Zeničanka Adna Mulić, koja izviđački život smatra stilom svog života.

Kroz Interetnički volonterski izviđački kamp u proteklih sedam godina prošlo je 2.700 aktivnih učesnika, a dio ove priče su i mlade Crnogorke, koje su oduševljene Boračkim jezerom i druženjem sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Mi smo gosti ovog kampa, desetero nas je pozvano, desetero nas je došlo. Uspostavili smo izuzetno dobru saradnju, premda ta saradnja potiče još iz vremena bivše Jugoslavije. Ja ovdje, sa svom djecom, kada dođem dolazim otvorenog srca. Velika stvar je i toj djeci da i oni sruše te barijere između sebe, da vide da su djeca ista, da svi imaju iste potrebe, ista razmišljanja”, navodi starješina Odreda izviđača iz Prijepolja, Rasim Kečević.

U sklopu projekta “Savršen svijet”, urađeno je i 25.000 volonterskih sati kroz različite aktivnosti, koje su se dešavale u Zenici, na Mrakovici, u Prijedoru i na Boračkom jezeru. Podršku ovom projektu dala je Ambasada SAD-a u BiH.

slobodnaevropa.org