Međunarodni dječji fudbalski turnir, koji je trebalo da bude održan na Trgu Krajine u Banjaluci danas, sutra i prekostura, odgođen je zbog neprijatnosti i prijetnji organizatorima i učesnicima takmičenja, saopštila je Lidija Ljubičić, organizatorka turnira. Ljubičićeva kaže da je ovaj termin zakazan još u novembru prošle godine, da je turnir trebalo da bude organizovan u okviru Nedjelje djeteta i da je to jedini motiv održavanja turnira.

Organizatori turnira poručili su da su tokom pripreme terena na kojem je trablo da bude održan turnir, radnici doživjeli razne neprijatnosti od strane ljudi koji se okupljaju na Trgu Krajine, te da su čak upućene i prijetnje učesnicima turnira.

“Ono što nam se juče desilo, nikada u svojoj sportskoj karijeri nisam doživjela. Nismo imali namjeru izazvati nikakve incidente, nikakve probleme. Prijetili su nam da će djecu koja dođu tući… Ne mogu da vjerujem da se to dešava”, rekla je organizatorka Međunarodnog dječjeg fudbalskog turnira Lidija Ljubičić.

Osim upućenih prijetnji, Ljubičićeva kaže da je i teren išaran, te na drugi način oštećena oprema koja je montirana za potrebe turnira. Zbog svega, a najviše zbog bezbjednosti djece koja su trebala da učestvuju, turnir je odgođen.

“Nama je bezbjednost djece najbitinija. Bili smo spremni i pomjeriti satnicu održavanja turnira. Svečano otvaranje je trebalo da bude danas u 11 i sutra smo trebali da održimo takmičenje do 16.20 časova. To je skoro dva sata prije najavljenih protesta, ali stvarno nismo htjeli ulaziti ni u kakav konflikt, praviti tenzije u našem gradu kojih je, ionako, dovoljno”, ističe Ljubičićeva.

Organizatori tvrde da su prijetnje i druge doživljene neprijatnosti prijavili policiji, a iz MUP-a su nam kratko odgovorili da je Policijska uprava Banjaluka upoznata s prijavom i da će preduzeti odgovarajuće mjere u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

Najveći gubitnici su fudbaleri, uzrasta od 8 do 12 godina, koji su fudbalske vještine trebali da odmjere s vršnjacima iz cijelog regiona, poručuju organizatori. Sličnog stava je i promoter turnira, bivši golman Partizana i proslavljeni reprezentativac Јugoslavije, Ivica Kralj.

“Ostaje velika žal, puno je djece očekivalo da počne taj turnir, prije svega da se druže, da prave dobre rezultate, ali, sitaucija je takva da se to sve odložilo. I sami organizatori uložili su puno energije, truda i novca da dođe do tog turnira. Nadam se da ćemo se družiti u nekom narednom periodu i nekim boljim vremenima”, kaže Ivica Kralj.

Iz MUP-a Srpske apelovali su na sve organizatore da otkažu skupove, koji su najavljeni za sutra u Banjaluci. U MUP-u navode da će policijski službenici, povodom sutrašnjeg skupa grupe Pravda za Davida, ali i drugih skupova, preduzeti sve da spriječe bilo kakvo ugrožavanje i narušavanje bezbjednosti građana. Dodaju da raspolažu informacijama da se organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem izazivanja incidenata koji bi podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom.

Iz MUP-a poručuju da će biti povećano prisustvo policijskih službenika na ulicama, koji će pojačano kontrolisati lica i vozila. Prisustvo sutrašnjem skupu najavio je i komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Sadiković, zajedno sa još jednim licem koji na majici nosi lik ratnog komandanta tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, a očekuje se i prisustvo članova opozicionih stranaka, koje su otkazale završni predizborni mitnig i najavile podršku grupi Pravda za Davida.

RTRS