U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države 1804-1878” kojom ova ustanova obilježava krsnu slavu – Svetog Luku.
Riječ je o izložbi koju je priredila sekcija fotografa Društva konzervatora Srbije u okviru obilježavanja velikog jubileja 200 godina od početka Drugog srpskog ustanka.

Predsjednik sekcije fotografa Snežana Negovanović rekla je da je izložba obuhvatila period od 74 godine i fotografije današnjeg izgleda memorijalnih mjesta vezanih za tok Prvog i Drugog srpskog ustanka, događaje iz srpske revolucije, istaknutih ličnosti i značajna dešavanja tog vremena.

“Izložene su i fotografije prvih institucija koje su vodile ka stvaranju i osamostaljivanju moderne srpske države, predstavljene iz ugla službe zaštite nepokretnog kulturnog nasljeđa Srbije, potom fotografije spomen-obilježja, građevina, manastirskih kompleksa, bogatog spomeničkog nasljeđa koje je sačuvano, a svjedoči o višedecenijskoj borbi srpskog naroda za sticanje nezavisne države i samostalnosti”, istakla je Negovanovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je izložba otvorena povodom obilježavanja krsne slave muzeja Svetog Luke, koji je po mnogima osnivač hrišćanskog ikonopisa.

“Izložba, koja je primjerena ovom događaju, na veoma ilustrativan način, kroz fotografije memorijalnih mjesta i istorijskih dešavanja, podsjeća nas na svijetle tačke i put ka samostalnosti i slobodi nakon srednjovjekovnog ropstva tokom kojeg je srpski narod uspio da sačuva svoj identitet, tradiciju i jezik”, rekao je Radonjić.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.