Skupština Gradskog odbora SDS-a Doboj na današnjoj sjednici jednoglasno je dala punu podršku novoizabranim nosiocima mandata iz ove izborne jedinice da budu dio vlasti u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH s ciljem zastupanja interesa građana Doboja.

Na današnjoj sjednici najoštrije su osuđeni izrežirani napadi pojedinih visokih funkcionera SDS-a prema svome članstvu, te se pozivaju na odgovornost za najlošije izborne rezultate stranke i odbacivanje istaknutih članova ove partije.

Takođe, na Skupštini je zatraženo održavanje prijevremenih izbora u SDS-u.

Član dobojskog Gradskog odbora SDS-a Boris Jerinić rekao je novinarima da je na sjednici Skupštine Gradskog odbora SDS-a Doboj konstatovano da je ovaj odbor pobijedio na sva četiri nivoa vlasti na oktobarskim izborima.

Jerinić je pojasnio da su na današnjoj sjednici razmatrane tri tačke – analiza izbornog rezultata, analiza sjednice Glavnog odbora SDS-a i održavanje prijevremenih izbora koje očekuju SDS, te da je usvojeno pet zaključaka.

“Skupština gradske organizacije SDS-a daje punu podršku novoizabranim nosiocima mandata da budu dio vlasti u parlamentu BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske a s ciljem zastupanja interesa svih građana Doboja”, izjavio je Jerinić.

On kaže da se najoštrije osuđuju izrežirani i sinhronizovani napadi pojedinih visokih funkcionera SDS-a prema svom članstvu, posebno ako se ima u vidu da je dobojski odbor ostvario najbolje izborne rezultate u Srpskoj.

Zbog najlošije ostvarenih izbornih rezultata SDS-a od njenog osnivanja, Skupština dobojskog SDS-a poziva na odgovornost i traži hitno sprovođenje prijevremenih unutarstranačkih izbora, kao i prekidanje loše prakse istjerivanja istaknutog kadra ove stranke uz obavezu da se oni vrate u članstvo.

“Predsjednik stranke /Vukota Govedarica/ je sam rekao da ukoliko pobijedi i ukoliko ne pobijedi neće više biti predsjednik SDS-a. On je to rekao, a ne ja. Mi tražimo odgovornost ne samo njega, već i svih. Pokušali smo na Glavnom odboru da kažemo da želimo razgovor, želimo dogovor. Očigledno smo osuđeni od onih koji su izgubili i koji imaju ispod deset odsto u svojim opštinskim organizacijama, da smo mi neki izdajnici zato što želimo da razgovaramo”, izjavio je Jerinić, koji je i član Glavnog odbora SDS-a.

On kaže da je ponižavajuće slušati one koji su sedma ili osma politička opcija u svojim lokalnim zajednicama da kritikuju i napadaju one ljude koji stalno rade i pobjeđuju, te da se to više neće trpiti, posebno jer takvi nisu snaga koja će SDS vratiti na pobjedničku scenu.

Jerinić je istakao da je Skupština dobojskog SDS-a danas dala podršku Gradskom odboru i njenom predsjedniku Obrenu Petroviću uprkos napadima pojedinaca iz vrha stranke o nekakvoj izdaji, a koji su upućeni pred održavanje sjednice Glavnog odbora SDS-a u Banjaluci.

On kaže da poslije napuštanja sjednice u Banjaluci, članovi dobojskog Glavnog odbora nisu dobili poziv za razgovor sa Govedaricom, iako se o pozivu govorilo u medijima.

Na pitanje novinara o mogućnosti da dobojski odbor SDS-a bude raspušten, Jerinić je rekao da u skladu sa statutarnim odredbama stranke postoji mogućnost raspuštanja dobojskog SDS.

“Ima statutarna odredba i vjerovatno će on /Vukota Govedarica/ znati šta će, ali to je pitanje za predsjednika SDS-a i on će odlučiti da li ljude koji pobjeđuju, koji su pobijedili na sva četiri nivoa, koji su donijeli pobjedu i u Doboju ne zaslužuju da budu u SDS. To će onda biti njegova odluka”, rekao je Jerinić.

Jerinić je naveo da će se ispoštaviti odluka Centralne izborne komisije BiH u vezi sa Ninom Bukejlović koja je ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske preko kompenzacionog mandata, izjasnivši se da je Bošnjakinja.

SRNA/Infosrpska