Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač uputio je pismo ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću u kojem ga podsjeća na održavanje Generalne skupštine Interpola, koja je zakazana od 19. do 22. novembra 2018. godine u Dubaiju, potvrđeno je za RTRS.

Lukač je u pismu podsjetio Mektića da je jedna od tačaka nacrta dnevnog reda prijem u punopravno članstvo samoproglašenog Kosova u Međunarodnu organizaciju kriminalističke policije – Interpol.

Ministar unutrašnjih poslova navodi da su članovi bh. delegacije predstavnici Ministarstva bezbjednosti i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a da je šef delegacije ministar Dragan Mektić. Lukač u pismu iznosi stav i zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o ovom pitanju.

Lukač navodi da je Kosovo, shodno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, sastavni dio Srbije koji se nalazi pod privremenom međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija i da nije član UN, niti ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN.

Lukač podsjeća Mektića da BiH nije razmatrala niti priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova. On poziva Mektića da, ukoliko dođe do glasanja o prijemu tzv. Kosova u članstvo Interpola, on i bh. delegacija glasaju za “neprihvatanje”.

Lukač je u pismu Mektiću naveo da bi svaki drugi vid glasanja, u smislu suzdržanosti ili glasanja za prijem, predstavljao grubo kršenje međunarodnog prava i svrstavanje BiH u red zemalja koje podržavaju tzv. nezavisnost samoproglašenog Kosova, te bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica u odnosima BiH i Srbije, što nije strateški cilj BiH.

SRNA/RTRS