Tri dana prije izricanja drugostepene presude Naseru Oriću, komandantu takozvan Armije BiH u Srebrenici, i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženima da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunarac ubili trojicu zarobljenih Srba /Slobodana Lalića, Milutina Miloševića i Mitra Savića/, portal “Princip” saznaje iz pouzdanih izvora da će ta presuda biti oslobađajuća.

Izvor “Principa” tvrdi da će Orić i Muhić, kojima je suđenje obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu i odredilo novi pretres “zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka”, ponovo biti oslobođeni krivice za zločine počinjene nad Srbima.

Odluka o njihovom oslobađanju, koju nisu podržali svi članovi Sudskog vijeća, donesena je, “pod snažnim pritiskom političkog Sarajeva”, kao i “pripadnika kriminalnih sarajevskih krugova”, povezanih sa “organizovanim balkanskim kriminalnim miljeom”.

“Takve odluke, koje nisu novina i iznenađenje u zemlji kakva je BiH, degradiraju i pravo i pravdu”, kaže izvor “Principa” i naglašava da Orićeva i Muhićeva odbrana “nije u drugostepenom postupku iznijela nijedan novi dokaz”, niti je izvela bar jednog svjedoka koji bi mogao da kaže nešto u korist njihovih “čistih ruku”.

Advokati Orića i Muhića su tokom drugostepenog postupka, ugavnom, glasno isticali “kako se sudi žrtvama ‘genocida’, iako je i njima, kao i kompletnoj javnosti dobro poznato da su oni monstruozni zločin počinili mnogo prije tragičnih dgađanja u Srebrenci”.

“Na sve načine njihova odbrana je nastojala i da degradira dvojicu svjedoka Tužilaštva BiH, zaštićenog ‘O1’, bivšeg pripadnika takozvane Armije RBiH, koji je očevidac ubistva koje je počinio Orić, kao i drugog koji je čuo Orića na mjestu izvršenja teškog krivičnog djela”, kaže sagovornik portala i poručuje da, kad je o Oriću riječ, ne završava se sve u petak kada bi trebalo da bude objavljena presuda.

“Biće još suđenja, postoji obimna dokumentacija i vrlo precizni i pouzdani podaci o njegovom učešću i u mnogim drugim zločinima nad srpskim narodom u proteklom ratu u BiH”, poručuje sagovornik ovog portala.

SRNA/RTRS