Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u ekspresnom roku identifikovali su osobu koja je na brutalan način prijetila predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kako Srpskainfo saznaje, inspektori SIPA su za jedan dan otkrili ko je osoba koja je u ponedjeljak pred kraj radnog vremena pozvala kancelariju Srpskog člana predsjedništva i uputila prijetnje.

Utvrđeno je da je poziv stigao sa broja iz Njemačke, ali osoba koja se u kabinetu javila na telefon nije uspjela da upiše cijeli broj sa kojeg je stigao poziv.

– Naše bezbjednosne agencije, prvenstveno SIPA, imaju veoma dobru saradnju s bezbjednosnim agencijama iz Njemačke, koje su odmah obavijestili o ovom događaju. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji osumnjičeni muškarac je identifikovan u rekordnom roku. Mislim da nije prošao ni cijeli dan od prijetnji – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

On ističe da je riječ o muškarcu koji je državljanin BiH, ali koji se već duže vremena nalazi u Njemačkoj. Ono što je iznenadilo inspektore jeste da je ova osoba poziv uputila sa svog privatnog broja.

– Nakon što je on identifikovan inspektori SIPA su odmah krenuli u provjere kako bi se utvrdilo o kome se radi. Utvrđeno je da je to osoba koja ima policijski dosje i poznata je po krivičnim djelima. Uglavnom, je riječ o sitnijim krivičnim djelima – ističe izvor iz bezbjednosnih agencija.

Foto: Srna

Takođe, prema saznanjima inspektora i po dosadašnjim informacijama, ovaj muškarac nije ranije dovođen u vezu s terorizmom, a nije bio ni pripadnik vehabijskih ili selafijskih zajednica.

Naš sagovornik ističe da ova osoba nije u BiH i da se sada pokreću druge zakonske aktivnosti kako bi on bio uhapšen, a o svim aktivnostima obaviješteno je i Tužilaštvo BiH.

– Sad bezbjednosne agencije moraju da rade na tome kako bi se ova osoba što prije izvela pred pravosudne organe u BiH. Za sada postoje dvije opcije kako da se to izvede. Prema jednoj verziji, u što kraćem roku biće raspisana potjernica za ovim muškarcem i čim se pojavi na granici BiH biće mu stavljene lisice na ruke – ističe pomenuti sagovornik.

Kao druga opcija navodi se mogućnost da, pored potjernice, bude zatražena nova međunarodna pomoć. Odnosno, da se ova osoba uhapsi u mjestu gdje živi u inostranstvu, a da se zatim pokrene postupak njegovog izručenja u BiH.

Podsjetimo, prijetnje Dodiku upućene su zbog postavljanja zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH. U Dodikovom kabinetu su rekli da se javila stručna saradnica, a da je muškarac tada počeo da vrijeđa Dodika i njegove saradnike, govoreći da će ih sve zapaliti.

– Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju – rečeno je u kabinetu.

Naš izvor iz vrha bezbjednosnih agencija ispričao je kako je tekla istraga u ovom slučaju, za koji su mnogi mislili da neće biti rasvijetljen.

– Nakon što je u utorak prijavljeno SIPA da je nepoznata osoba pozvala Dodikov kabinet i uputila prijetnje, odmah je pokrenuta istraga. Formiran je tim i odmah upućen na lice mjesta kako bi utvrdilo šta se desilo – pojasnio je izvor blizak istrazi.

U Kabinetu su uzete izjave od osobe koja se javila na telefon, kao i ostalih koji su čuli razgovor.

„Neću biti pokretna meta“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se varaju svi oni koji misle da je naivan i da ne shvata šta se sve radi na početku njegovog mandata i poručio da ga nikakve odluke niti prijetnje ne mogu pokolebati da nastavi da štiti interese Republike Srpske i srpskog naroda.

– Ne želim nikome da budem pokretna meta. Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija Republike Srpske i samo oni mogu da brinu o mojoj bezbjednosti tamo gdje se ja nalazim – istakao je Dodik.

Srpskainfo