Strahuju od planiranih novina u FISKALIZACIJI: Kazne će zauvijek ZATVORITI SITNE PREDUZETNIKE

Mali preduzetnici, sa jednim i dva zaposlena, apeluju na Vladu RS da za njih definišu niže kazne za neizdavanje fiskalnih računa od predviđenih 10.000 do 20.000 KM.

– Naša mjesečna zarada uglavnom ne prelazi iznos jedne prosječne plate u Republici Srpskoj. Kazna od 10.000 maraka bi zauvijek zatvorila malu radnju – kaže jedan sitni trgovac iz Banjaluke.

Mali preduzetnici su svjesni da je namjera borba protiv sive ekonomije, ali tvrde da, prije represivnih mjera, treba drugačije regulisati oporezivanje. Sistem oporezivanja, prije svega porez na dodatu vrijednost, za njih predstavlja udar. Smatraju da je neophodno povećati prag ulaska u PDV sistem, koji sada iznosi 50.000 KM godišnjeg prometa, te određivanja paušalnog poreza za one preduzetnike koji imaju jednog ili dva zaposlena.

– Tačno je da smo mi tražili da se ukine mjera zatvaranja na 15 dana radnje koja ne izdaje fiskalni račun. Čak smo i predložili da se zauzvrat poveća kazna, ali mislim da za samostalne preduzetnike neće biti ovako visoke kazne. Trenutno je najveća kazna, po aktuelnom zakonu, 500 KM. U praksi smo imali čak i opomena, jer postoji razumijevanje za nas male – kaže za Srpskainfo direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

Javna rasprava

Podsjeća da je Vlada RS utvrdila tek Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, te da će, kako vjeruje, zakon ići u javnu raspravu prije konačnog usvajanja.

Foto: RAS Srbija

– Teško je reći kolika je realna kazna za preduzetnike koji ne izdaju račune. Neke djelatosti ne mogu da plate ni 500 maraka – ocjenjuje Bratić.

Dodaje da se u oblasti preduzetništva i zanatstva mora uvesti konačno red, jer legalne poslodavce uništava nelojalna konkurencija koja „radi po kućama i garažama“.

– Osim toga, nadamo se da ćemo konačno osjetiti efekat urađenog Registra fiskalnih i parafiskalnih nemata, kao što nam je obećao premijer. Šta će nam mrtvo slovo na papiru? A mi tvrdimo da ima dosta duplih nameta – ističe Bratić.

Prećutni dogovor

Član Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić za Srpskainfo ocjenjuje da bi predviđene visoke kazne za neizdavanje fiskalnih računa malim preduzetnicima bile problem.

– Velikim firmama koje bi eventualno radile utaje poreza odgovaraju novčane kazne i ove do 20.000 KM, više nego da ih zatvore. Ali, ako inspektor naplati predviđenu kaznu malim preduzetnicima, koji imaju mjesečnu dobit do 2.000 maraka, to je njihovo zatvaranje zauvijek – smatra Trivić.

Navodi da je do sada postojao svojevrsni prećutni dogovor o sivoj zoni kod malih preduzetnika, ali ističe da pravila moraju biti jednaka za sve.

– Sada je to više nego neophodno, jer imamo problem s radnom snagom koje nedostaje – kaže Trivić i dodaje da kontrola inspektora mora biti učestala.

Drastične mjere

Po aktuelnom Zakonu o fiskalnim kasama, poreski inspektor zatvara objekat na 15 dana ako je utvrđeno neizdavanje fiskalnih računa. Poslovna zajednica je zahtijevala da se to ukine, naročito zbog toga što u tom periodu radnici nađu posao na nekom drugom mjestu.

Zato je Vlada RS 14. februara utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po kojem se ukida zatvaranje radnji, a uvodi novčanu kaznu od 10.000 do 20.000 KM ako poreski obveznik plati kaznu u roku od 48 dana.

– Međutim, ako poreski obveznik ne plati kaznu, objekat se zatvara na 30 dana. Ako ponovi prekršaj, platiće duplo veću kaznu i biće zatvoren na 60 dana – izjavila je ministarka finansija RS Zora Vidović.

Nacrt zakona bi trebao da bude u parlamentarnoj proceduri na narednom zasjedanju Narodne skupštine RS.

Zatvoreno 517 obveznika

Inspektori Poreske uprave su prošle godine obavili 3.625 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a zbog neutvrđenih nepravilnosti izdali su više od 1.500 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od oko 1,1 miliona KM. Za 517 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

U Poreskoj upravi RS apeluju na građane da uzimaju račune, jer upravo time daju doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećavaju ekonomsku snagu RS.

Srpskainfo