Kako je “pao” Čaba Der, hladnokrvni plaćenik koji je sijao smrt po Evropi: Ubija pred svjedocima, na ulici, usred dana, pa bježi na biciklu

Posle 12 godina robije zbog ubistva Novosađanina , iz zatvora je zbog ovog ubistva izašao u februaru 2017. godine i nastavio karijeru profesionalnog ubice

Čaba Der (38), plaćeni ubica iz Subotice likvidirao je 5. januara Nebojšu Marković usred bela dana na Banovom Brdu. Nakon dva meseca bekstva uhapšen je u Pragu.

Republika Srbija će zatražiti njegovu ekstradiciju kako bi bio procesuiran u našoj zemlji.

Čaba je posle ubistva nestao, policija je tragala za njim skoro dva meseca.

Detalji hapšenja još nisu poznati, ali je on uhapšen u petak kasno uveče u Pragu.

Profesionalni ubica mađarske i srpske nacionalnosti odranije je poznat policiji, i to međunarodnoj. Za pet meseci likvidirao je tri osobe, a tražen je u tri države.

“Karijeru” ubice je započeo pre 12 godina. Još 2004. godine priznao da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Tom ubistvu je prethodio sukob oko uticaja na novosadskom narko-tržištu. Pred desetinom gostiju pucao je u njega, ispalio četiri metka, a sa lica mesta pobegao biciklom.

Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo – sada pokojnog Vojislava Škrbića, a par sedmica kasnije i Čabu Dera.

Čaba Der je u odbrani naveo da ga je Jelačić angažovao da “odradi neki posao”. Kako je tada rekao, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i čak je počeo da mu preti. Zbog toga, odnosno iz straha za sopstvenu bezbednost, odlučio je da ga ubije.

Prilikom ubistva Dera je bio maskiran, a kada je bežao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile sa pocepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

Čaba Der Foto: Privatna arhiva

Škrbić je, po presudi, podstrekao Dera da ubije Jelačića, člana “Firme” , čiji su ga pripadnici duže pratili i napadali.

Kada je Der pristao, Škrbić mu je nabavio pribor za maskiranje, veštačku bradu, i dao mu donji deo trenerke

Čaba Der poreklom je iz Čantavira, kod Subotice, a prvo je bio sitan lopov, koga su u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu.

Posle 12 godina robije, iz zatvora je zbog ovog ubistva izašao u februaru 2017. godine i nastavio karijeru profesionalnog ubice.

TRAŽEN U HOLANDIJI I MAĐARSKOJ

Čaba Der tražen je zbog ubistava muškaraca u Amsterdamu u julu prošle godine i u Budimpešti u septembru..

Holandska policija veruje da je Der stigao u Holandiju oko 8. jula, a onda je tri nedelje kasnijepočinio ubistvo pred brojnim svedocima u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu.

Ušao je u restoran obučen kao izgubljeni turista i upucao žrtvu u glavu.

Njegovo lice jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mestu zločina pronađeni su i tragovi njegove DNK.

Žrtva, biznismen Ivan Sedrdurašić (62), imao je kriminalni dosije, a on je nakon pucnjave prevezen u bolnicu, gde je preminuo.

Holandska policija nudila je nagradu od 20.000 evra za informaciju koja bi mogla da ih odvede do Čabe.

https://www.youtube.com/watch?v=wGe9Bp36NkQ#action=share

Policija u Mađarskoj takođe je objavila da traga za Derom zbog ubistva mađarskog biznismena Lasla V. Žrtvi koju je primorao da klekne pucao je u glavu, a telo zatim bacio u potok. Pretpostavlja se da je ubistvo, kao i druga dva, naručeno.

SAUČESNIK NA BANOVOM BRDU ČOVEK-MAČKA

Alen Cigler (40) iz Subotice, koji je uhapšen zbog sumnje da je sa Čabom Derom učestvovao u likvidaciji Nebojše Markovića na Banovom Brdu, poznat je javnosti po nadimku “Čovek mačka” zbog ćuvenog bekstva iz subotičkog zatvora.

Alen Cigler Printskrin: TV Prva

Cigler je uhapšen jer se, prema nepotvrđenim informacijama, sumnja da je upravo on vozio automobil “punto” kojim se ubica dovezao, ali i pobegao sa mesta zločina. Vozilo koje je korišćeno za likvidaciju pronađeno je na Novom Beogradu, a Cigler je priveden u rodnoj Subotici. Kako saznajemo, kod njega je tokom hapšenja pronađen i pištolj.

Nebojšu Markovića Der je ubio na Banovom brdu Foto: Facebook/Nebojsa Markovic

– Cigler je tvrdio da ga je tog dana Čaba pozvao da ga vozi, ali da mu nije rekao gde idu, niti šta će da uradi. Ponavljao je da nije znao da će njegov drug da ubije nekoga – rekao je izvor iz policije.

POGREŠIO METU

Policija sumnja da je Nebojša ubijen greškom i da je prava meta zapravo trebalo da bude Aleksandar Šarac, koji živi u istoj kući u kojoj je živeo ubijeni.

(Telegraf.rs)