Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem osuđuju napade i neistine koje iznose neki bošnjački mediji i porodice žrtava o naučnoj studiji “Bitka za Srebrenicu-rat za civilizaciju” koju je autor Dušan Pavlović predstavio u Srebrenici.

U pismu se navodi da su svi prisutni na promociji, 15. marta, čuli da su izneseni podaci o stradanju svih naroda na ovom području u posljednjem ratu i da je autor istakao da je 85 odsto podataka navedenih u ovoj knjizi preuzeo iz ratne dokumentacije tzv. Armije BiH.

U pismu se navodi da je Pavlović ukazao da su pripadnici 28. divizije iz Srebrenice krenuli u proboj prema Tuzli ostavivši i žrtvujući porodice i civilno stanovništvo, što je nezabilježen slučaj u istoriji ratovanja.

Ističe se da je Pavlović iznio podatke o stradanjima i Srba i Bošnjaka u srednjem Podrinju, te posebno podatke o stradanjima pripadnika 28. divizije u borbama prilikom proboja, u međusobnim obračunima, samoubistvima, ali je ukazao i na činjenicu da je izvjestan broj muslimanskih vojnika zarobljen i da su umjesto odvođenja na razmjenu strijeljani samovoljom pojedinaca, bez ičije naredbe i da to predstavlja zločin i sramotu.

U otvorenom pismu se navodi da je iznošenje činjenica zasnovanih na bošnjačkoj dokumenatciji zasmetalo predstavniku bošnjačkih žrtava rata Nedžadu Avdiću pa je pokušao izazvati incident ponižavajući srpske žrtve tražeći da se samo govori o bošnjačkom stradanju.

 

 

 

– Ne sporeći Avdiću da je žrtva koja je preživjela strijeljanje ukazujemo na njegovu nemoralnost i zanemarivanje činjenice da je njegov otac bio pripadnik takozvane Armije BiH koja je pobila više stotina staraca, 200 žena i 50 srpske djece čiji su neki članovi porodica prisustvovali promociji i suzdražali su se da ne reaguju na Avdićeve provokacije i negiranje srpskih žrtava – pojašnjava se u pismu.

Dalje se navodi da Avdić uvidjevši da nije uspio izazvati incident u civilizovanom okruženju već sljedeći dan putem nekih medija napada autora i kreću kritike ove knjige osuđujući njenu promociju, iznoseći razne neistinite konstrukcije i ocjenjujući je bezvrijednom iako je niko nije pročitao.

Članovi Udruženja logoraša regije Birač i Udruženja porodica nestalih Bratunca i Srebrenice u ovom pismu upozoravaju da bošnjačka strana po svaku cijenu nastoji kriminalizovati i odbaciti svaki pokušaj naučnog istraživanja i utvrđivanja činjenica o događajima u Srebrenici i oko nje u posljednjem ratu bojeći se istine, a s ciljem da se sačuva jednostrani zapadni i bošnjački narativ kojim srpski narod i Republiku Srpsku žele prikazati genocidnim.

– Da bi se to spriječilo, kao i zbog dostojanstva srpskih žrtava, sprečavanja manipulacija o događajima iz jula 1995. godine i krivice koja se nameće cijelom srpskom narodu, tražimo od institucija Republike Srpske da stanu u našu zaštitu i da zaštite autora ove izuzetno vrijedne monografije Dušana Pavlovića – zaključuje se u otvorenom pismu koje su potpisali sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale i predsjednik Udruženja porodica nestalih Bratunac/Srebrenica Milka Kovačić.

U Srebrenici je 15. marta predstavljena knjiga Dušana Pavlovića “Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju”, koja je nastala kao plod autorovog dugogodišnjeg rada na traženju nestalih u BiH i istraživanja dokumentarne građe bošnjačko-muslimanske provinijencije.

SRNA/Srpskainfo