Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je u ovom gradu između dva Vidovdana rođeno 536 beba, a da je na današnjoj “Koneferenciji beba” učestvovalo njih više od 220, što je rekordan broj u 11 godina koliko se ova manifestacija održava u gradu na Sani.

“Konferencija beba” je u čast našeg podmlatka. Grad Prijedor smatra da su djeca ono najvrednije što ima i zato se okupljamo svake godine oko Vidovdana ovdje na Malom trgu u Prijedoru gdje uručujemo poklone svim bebama”, rekao je Đaković novinarima.

Đaković je naglasio da se grad trudi da ulaže što više u pronatalitetnu politiku i da je od ove godine novina što se iz gradskog budžeta izdvaja po 200 KM za svaku novorođenu bebu.

“Želja nam je da majke što više rađaju i da naš grad ne ide u dubiozu koju imamo u cijeloj regiji – da se smanjuje broj novorođene djece”, dodao je Đaković.

On je uručio poklone za najmlađu i najstariju bebu, kao i bebu sa najviše braće i sestara, a naknadno će darovati bebe koje budu rođene danas.

Jovica Liščinski otac je najmlađe registrovane bebe učesnice ovogodišnje konferencije. Treće dijete u njegovoj porodici rodilo se juče oko 3.15 časova.

“Još nismo dali ime, mama je glavna za to, pa ćemo vidjeti. Kako mama odluči, tako će biti”, rekao je novinarima Liščinski.

Osim novoosnovanog Fonda za natalitet od 140.000 KM, grad Prijedor godinama unazad povećava ukupna izdvajanja i uvodi nove budžetske stavke za mjere pronatalitetne politike.

U te mjere spadaju stipendije za učenike i studente, subvencije za đački prevoz, nabavka udžbenika za djecu u stanju socijalne potrebe, jednokratna novčana pomoć za učenike i studente i grant za vantjelesnu oplodnju.

prijedorgrad