Istoričar Aleksandar Raković rekao je Srni da treba očekivati i dalje preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na nivou BiH, te dodao da podržava Dodika u namjeri da Republici Srpskoj vrati dejtonska ovlašćenja i to što prije, uključujući i Brčko.

Komentarišući izjavu Dodika da će Srpska vratiti svoja dejtonska ovlašćenja ako budu zaobiđeni izborni pobjednici u formiranju vlasti na nivou BiH, Raković je rekao da to znači da se Srpska vraća tome da je ona država u okviru jedne gotovo fiktivne državne zajednice.

– Јa to potpuno podržavam. Želim predsedniku Dodiku da što pre te svoje namere sprovede u delo, ukoliko ne dođe do stabilizacije stanja u formiranju vlasti na nivou BiH, odnosno Savjeta ministara – naveo je Raković.

Ocjenjujući da je sva prilika da do toga neće doći normalnim putem, Raković je rekao da u tom slučaju Dodik te svoje namjere, koje je izrekao, treba da sprovede u djelo.

Uz napomenu da ne zna koji je realan rok koji je Dodik dao da se formira Savjet ministara, Raković je istakao da smatra da taj rok ne treba da bude previše dug, jer BiH nije Belgija koja može uvijek da funkcioniše sa “tim v.d. organima i nekim neredovnim stanjem”.

– Stoga je potrebno imati `čiste račune` u vezi sa vlasti na nivou BiH. Ako toga već nema, onda treba krenuti sa tim koracima koje je Dodik najavio. Očekujem da to znači, osim svih ovih ingerencija koje Republika Srpska vraća sebi, takođe i uspostavljanje redovnog stanja na prostoru urbane celine Brčkog, nekadašnjeg `koridora slobode`, koji je istrgnut iz Srpske odlukom takozvane međunarodne zajednice – dodao je on.

Raković je rekao da Srpska to nikada nije priznala, a sada je prilika da se potvrdi da je ta granica između Srpske i FBiH južno od urbane cjeline Brčkog, koje ostaje na prostoru Republike Srpske.

– To je čitav paket rešenja koji Dodik treba da krene da implementira, po mom mišljenju što pre. Ne treba predugo čekati. Treba, naravno, osluškivati i šta o tome kažu i naši saveznici i oni koji to nisu, ali je vrlo važno da Srpska počne da vraća svoje državne ingerencije – istakao je Raković.

On je podsjetio da je Srpska u Dejtonu priznata međunarodno kao državni entitet, što je razlika u odnosu na ovo sada.

– Treba se okrenuti jačanju i povratku svih prerogativa državnosti Republike Srpske, koje je ona stekla u odbrambenom-otadžbinsko ratu od 1992. do 1995. godine i koje su joj kasnije odlukama okupacionih guvernera oduzimane – rekao je Raković.

Što se tiče preglasavanja Dodika u Predsjedništvu BiH, Raković je rekao da to neće biti neubičajeno ni u narednom periodu i da se to može i dalje očekivati s obzirom na, praktično, neformalnog drugog bošnjačkog člana Predsjedništva /Željka Komšića/ koji se samo deklarativno izjašnjava kao Hrvat, ali je svoju sudbinu vezao za bošnjački identitet.

– Tako da će to uvek u nekim ključnim situacijama koje se tiču interesa Srpske biti preglasavanja – rekao je Raković.

On je napomenuo da Republika Srpska ima svoje mehanizme da to stopira i to treba da koristi u svakoj prilici, da stavi entitetski veto i stopira takve zlonamjerne korake druga dva člana Predsjedništva BiH.

– Ali, ovo ne treba da čudi, ovo je samo jedan od početaka i uvertira u buduće događaje, gdje će se na svaki način kinjiti Republika Srpska – istakao je Raković.

SRNA/RTRS