Gotovo 70 odsto građana Srbije prati dešavanja u Crnoj Gori, a isto toliko smatra da Zakon o slobodi vjeroispovijesti predstavlja otimanje srpskih svetinja, pokazuju rezultati istraživanja agencije “Faktor plus”.

U istraživanju, koje je objavio Blic, na pitanje da li prate dešavanja u Crnoj Gori 42 odsto ispitanika odgovorilo je da prati sa velikom pažnjom, 30 odsto djelimično, 24 odsto ne prati, dok četiri odsto nije dalo odgovor.

Na pitanje “Šta po vašem mišljenju donosi sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti?” čak 70 ispitanih je odgovorilo da taj dokument predstavlja otimanje srpskih svetinja, 46 odsto da je cilj stvaranje crnogorske pravoslavne crkve, a 44 odsto da je to uvod u nove sukobe u Crnoj Gori.

Blic navodi da je zanimljiv i podatak da većina građana smatra da se u Crnoj Gori odigrava bitka koju predsjednik te države Milo Đukanović ne može dobiti.

Čak trećina ispitanika smatra da će protesti u Crnoj Gori rezultirati smjenom vlasti, a 27 odsto povlačenjem ili modifikovanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Striktno sprovođenje novog zakona očekuje 24 odsto ispitanika, dok 10 odsto vjeruje da će biti poboljšan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, dok odgovor nije dalo šest odsto ispitanika.

Prema mišljenju 36 odsto građana, Srbija ne bi trebalo da ulazi u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali treba da insistira na pravu vjernika i srpskog naroda.

Da Srbija treba otvoreno da podrži proteste do povlačenja spornog zakona smatra 30 odsto ispitanika, 12 odsto da srpska vlast treba otvoreno da podrži proteste do smjene vlasti u Crnoj Gori, a 21 procenat da vlasti Srbije ne treba da se miješaju.

SRNA/ATV