Javna kuhinja koju vodi Udruženje građana “Optimisti” u Prijedoru dnevno priprema 238 obroka za svoje redovne korisnike, a od osnivanja prvog karantina u ovom gradu dostavlja svakodnevno po tri obroka korisnicima i radnicima angažovanim u njima.
“Karantine opslužujemo od prvog dana – 29. marta, a broj korisnika se mijenja. Najviše do sada smo imali 99 ljudi dnevno plus osam radnika, kada su karantini bili i u dvorani i u školi i u hotelu, a evo danas imamo 59 korisnika i osam radnika i karantin je samo u hotelu”, rekao je danas Srni Zijad Čanić iz Udruženja građana “Optimisti”.

On je podsjetio da je od početka vanredne situacije podjela hrane korisnicima bila vršena preko šaltera u prijepodnevnim satima i najavio da će od ponedjeljka ponovo početi da se služi hrana unutar prostorija koje se sada ponovo kreče, dezinfikuju i pripremaju za nastavak rada u novim uslovima.

“Maska, rukavice i fizičko odstojanje su obavezni. U samim prostorijama napravili smo reorganizaciju uz striktno ograničen pristup kuhinji, minimalno kretanje i smanjenu mogućnost kontakata. Od idućeg sedmice radićemo i svih sedam dana u sedmici”, rekao je Čanić i dodao je uređena i hladnjača za meso kapaciteta pet tona.

On je naglasio izuzetno dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad Prijedor, navodeći da za svakog svog korisnika javna kuhinja ima socijalnu anamnezu i saglasnost ove javne ustanove.

“Iskorak smo napravili i nedavnim osnivanjem koordinacionog tijela čiji je cilj što pravičnija i pravednija raspodjela humanitarne pomoći i sad predstoji pravljenje jedne centralizovane baze podataka za šta je potrebna saradnja sa mjesnim zajednicama kakvu, na primjer, mi imamo sa mjesnim zajednicama LJubija i Donja LJubija”, dodao je Čanić.

On je podsjetio da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske redovno uzorkuje hranu koja se ovdje priprema i da su od osnivanja kuhinje 2016. godine do danas sve kontrole pokazale ispravnost. Ovo je jedna od rijetkih javnih kuhinja koja ima i dnevni boravak, kupatilo i vešraj za svoje korisnike.

Agencije