Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da je kod jedne medicinske sestre sa odjeljenja interne medicine utvrđen pozitivan nalaz na virus korona, što je prvi slučaj zaraze među oko 500 ukupno zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj su dalje preduzete sve mjere koje su predviđene protokolima.
“Važno je naglasiti je da joj je 2. maja zbog povišene temperature urađen test na virus korona koji je tada bio negativan. Sestra je upućena na kućnu izolaciju i test je ponovljen u petak, 8. maja, zbog ponovne pojave visoke tjelesne temperature i taj test je bio pozitivan”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Sovilj je naveo da su primijenjene sve one mjere koje su predviđene protokolima i programima rada i da su svi koji su utvrđeni kao kontakt sa oovm medicinskom sestrom testirani juče i isključeni iz procesa rada, odnosno upućeni na kućnu izolaciju.

“Riječ je o troje doktora specijalista, osam medicinskih sestara i tehničara, dva laboranta i dva nemedicinska radnika. Takođe, utvrdili smo i šest pacijenata koji se trenutno kod nas nalaze na liječenju i oni su juče izdvojeni u posebne sobe. S njima se postupa po principu izolacije i oni će danas biti testirani”, naglasio je Sovilj.

Prema njegvim riječima, osim 15 radnika koji su kontakti sa ovom medicinskom sestrom, još osam radnika Bolnice je u kućnoj izolaciji i isključeno iz procesa rada nakon što je prije desetak dana na hirurgiju primljena pacijentkinja kod koje je isti dan postavljena sumnja na kovid-19, izvršeno testiranje, sutradan dobijeni pozitivni rezultati i pacijentkinja premještena u kovid-bolnicu u Prijedoru.

“Nastavili smo njeno dalje praćenje i liječenje i sa aspekta infektološkog, internističkog, ali i hirurškog, koje je kasnije isključeno kao hirurško oboljenje. I tada smo isključili iz procesa rada osam zdravstvenih radnika. Tada je rađeno prvo testiranje, urađeno je i drugo i svi su negativni. Oni nisu vraćeni u proces rada i ostaju, prema stavovima epidemiologa, vjerovatno još pet do sedam dana i, s obzirom na to da je riječ o povratku u zdravstvenu ustanovu, očekujem da će epidemiolog tražiti još jedno testiranje”, naveo je Sovilj.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da u posljednja 24 časa nema novozaraženih lica iz Prijedora, trenutno je 11 pozitivnih na virus korona, osam oporavljenih i četvoro preminulih, kao i da je u kućnoj izolaciji 98 lica, 61 u karantinu, a 1.367 izašlo iz zdravstvenog nadzora.

“U našoj kovid-bolnici u Prijedoru se nalazi osam pacijenata – četiri iz Oštre Luke, dva iz Prijedora, po jedno iz Novog Grada i Kozarske Dubice i svi su stabilnog zdravstvenog stanja”, naveo je Đaković.

Prema njegovim riječima, evidentirana su četiri lica koja su prekršila zabranu kretanja.

“Iako mjere popuštaju u mnogim sektorima, ja sam dužan reći građanima da je sad sve preneseno na ličnu odgovornost. Moramo biti svjesni da među nama još ima virusa i zahtjevi za nošenja zaštitne opreme su s razlogom, kao i držanje distance između ljudi koji nisu iz najuže porodice i koji ne znaju kakav je status drugih”, poručio je Đaković.

On je naveo da je juče obavljena dezinfekcija šetališta zbog najavljenog otvaranja ugostiteljskih objekata, a danas će biti dezinfikovane javne ustanove.

“Danas se uspostavlja javni prevoz lica – uz propisana ograničenja”, rekao je Đaković.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo je juče da je virus korona u Srpskoj potvrđen kod još 19 lica, među kojima je i ova medicinska sestra iz Prijedora.

Agencija