U posljednja 24 časa u Prijedoru nema novih osoba zaraženih korona virusom, te je jutros raspušten i karantin u Hotelu Prijedor iz kojeg je izašlo 50 osoba.

Ovo je saopštio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje, 43. sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

– Jutros od osam časova su raspušteni karantini. Njih 50 koji su bili u karantinu otišli su svojim kućama uz obavezu da ostatak od 14 dana provedu u kućnoj izolaciji, a dalje mjere će biti po uputstvima Republičkog štaba. Zahvaljujem se svima koji su u većem broju opsluživali karantin i čitavo vrijem bili na usluzi ljudima u karantinu, ovi poslovi su uvijek neizvjesni jer ne znate imate li kontakt sa potencijalno oboljelim. Ljudi iz karantina su se zhvalili i generalno većina ocjena je da je ovo bio jedan od najuslovniji karantina u Republici Srpskoj jer je korišten centralni hotel u gradu Prijedoru – rekao je Đaković.

On je naveo da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom 166 osoba, te da je u Prijedoru 1.385 osoba prošlo kroz mjere karantina i izolacije i da niko od njih nije imao simptome.

– Svi koji su bili u Hotelu, njih 265, nakon testiranja su bili negativni, što je sreća za grad i što je doprinijelo da ne poraste broj oboljelih – smatra on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Đaković je podsjetio da su u gradu na Sani bile ukupno 23 osobe pozitivne na virus korona.

– Deset je pozitivnih ovog trenutka, devet je oporavljenih i nažalost četiri su preminula. Od ovih deset koji su pozitivni sedam se nalazi u Studentskom domu “Nikola Tesla” u Banjaluci, dva su u Opštoj bolnici Prijedor i jedno je u izolaciji – izjavio je Đaković.

Objasnio je da je u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” sada ukupno osam pacijenata koji su pozitivni na virus korona.

– Jedna osoba je iz Kozarske Dubice, jedna iz Novog Grada, dvije su iz Prijedora i četiri iz Oštre Luke. Svi su stabilne zdravstvene situacije. danas će najvjerovatnije troje iz Oštre Luke preći u Studentski dom “Nikola Tesla” u Banjaluci jer uopšte nemaju simptome, asimptomatski su pacijenti – kaže Đaković.

Dodao je da je pored jedne osobe iz Prijedora u izolaciji u prijedorskoj bolnici još jedna osoba iz Novog Grada.

– Testirani su i očekujemo rezultate testa, po simptomima se posumnjalo na korona virus – naveo je on.

Gradonačelnik Prijedora je podsjetio da je jedan radnik prijedorske bolnice pozitivan na korona virus i istakao da su svi ostali radnici ove zdravstvene ustanove koji su do sada testirani negativni.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Saopštio je da nijedna osoba u poslednja 24 sata nije sankcionisana i da građani nisu činili prekršaje.

– Nastavićemo da pratimo i dalje situaciju dok to uslovi budu nalagali. Želim građanima prijatne dane uoči obilježavanja Dana grada. Sve smo im poruke uputili i sada je na njima lično hoće li se pridržavati mjera i želim da svi uspješni izađemo iz pandemije korona virusa – rekao je on.

Đaković je pripadnicima Vojske RS čestitao Dan vojske, 12. maj.

– Čestitam svima, posebno onima koji su bili učesnici u ratu i sada su demobilisani, svima želim puno zdravlja, sreće i da nam se nikada ne ponovi da se oružje mora uzimati u ruke. Svima želim dalji mir u životu, a posebno dobro zdravlje svim pripadnicima Vojske RS – istakao je on.

Izvor: Srpskainfo