Srpskom povratniku u Busovaču Savi Bilanoviću u subotu je izgorjela kuća. U dvodecenijskom povratničkom životu bio je česta meta napada komšija Bošnjaka. Ne bez razloga sumnja da je kuća zapaljena. U MUP-u Srednjobosanskog kantona, međutim, kažu da je uzrok požara dimnjak. Vođen iskustvom policijsko-pravosudne nepravde, Bilanović najavljuje odlazak. A do tada noći provodi pod vedrim nebom – bez bilo čije pomoći!

Pune dvije decenije Savo Bilanović je sanirao u ratu uništeno i opljačkano imanje. Dvije kuće – jednu u kojoj su se u srećnija vremena djeca rađala i drugu u predvečerje rata samo ukrovljenu. Krčio šiblje, popravljao pomoćne objekte. Sebi i potomcima oživljavao djedovinu. I kada je zaokružio svoju životnu misiju, ponovo je postao beskućnik.

U osmoj deceniji života za samo dva subotnja sata izbivanja iz domaćinstva. Otišao je u grad da kupi namirnice. Vratio se na zgarište.

Bilanović kaže da je šef vatrogasaca na licu mjesta izjavio da je požar zapaljen na više mjesta, ali u MUP-u Srednjobosanskog kantona ne misle tako. Rekordno kratko “vještačenje” i još kraća “istraga”. Ako je uopšte i bilo. I naravno, novi uzrok požara – tvrde da je do izbijanja požara na kući došlo usljed samozapaljenja dimnjaka na tavanskom prostoru koji se proširio i na druge dijelove kuće.

Ovakav “nalaz” Savo još nije dobio. A moraće kaže, ponovo da vodi vlastitu istragu. Јednom je već to činio. Prije šest godina, u klasičnoj sačekuši, na lokalnom groblju pretukla ga je petočlana grupa kriminalaca iz Zenice. Ko su počinioci – znala je, kaže, cijela Busovača, samo nije lokalna policija.

I kada ih je sam prepoznao i identifikovao, na suđenju su svjedočili u vlastitu korist. Bilo je dovoljno da negiraju krivicu, pa da budu oslobođeni. U međuvremenu palili su mu šumu. Krali drva pripremljena za ogrev, alat i mašine iz pomoćnih objekta. Lupali šoferšajbnu na automobilu.

Najmanje tri puta su mu provalili i u kuću. Odnijeli trofejni pištolj oca – partizana, prvoborca. Uništavali namještaj i uređaje. Zbog svega, a prvenstveno zbog inertnosti policije, nedavno je ugradio i video nadzor – četiri kamere na četiri strane domaćinstva. No centralni sistem, spaljen je zajedno sa kućom. I sve se dešavalo, baš kao i u subotu, kada bi Savo automobilom otišao u kupovinu.

U udruženju Srba povratnika nemaju dilemu. Na sceni je, kažu, albanski način destimulisanja povratnika da ostanu na ognjištima.

– Nakon što 20 godina čovjek nije htio da ode sa svog ognjišta oni su se odlučili na ovaj korak – paljenja kuće. Potpuno je jasno da je u pitanju albanski način rada da bi se otjeralo i to malo stanovnika koji su se vratili na teritoriju Srednje Bosne. Suština je da oni žele srpsku imovinu – kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Oštra osuda stiže i od predsjednice Republike Srpske koja je izjavila da je paljenje kuće srpskog povratnika Save Bilanovića u Busovači loša poruka – nedobrodošlice i da nadležni organi treba da sankcionišu odgovorne.

– Međutim, mi ne smijemo biti obeshrabreni takvim stvarima moramo biti organizovani i svugdje tamo gdje ljudi žele da se vrate, bilo da je riječ o Srbima u Federaciji, ali isto tako i drugima koji žele da se vrate u Republiku Srpsku, to je pravo koje se ne smije uskratiti – rekla je Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva poziva nadležne da rade svoj posao. No oni su u Busovači već zakazali. Dva dana i dvije noći Savo provodi pod vedrim nebom. I večeras će zanoćiti u automobilu sa mlađim sinom koji je stigao iz Kotor Varoša da se ocu nađe na usluzi. Da bar za 40-ak grla sitne stoke pokušaju pronaći smještaj. Po svemu sudeći trajni, jer Savo više nema snage za Danteovski povratnički krug pakla.

Srpska imovina u živopisnom, nekada gotovo stoprocentnom srpskom selu – simboličnog naziva Podjele, već je gotovo napuštena. Savo je jedan od samo dvoje povratnika. A nekada je bilo 60 domaćinstava. Priznaje svih proteklih godina komšije Hrvati su mu pomagali, Bošnjaci odmagali. Јedan nebošnjak manje u Busovači – uspjeh za one koji imaju iskrivljenu sliku multietničke “idile”.

Autor: SRNA