Ovakav slučaj zloupotrebe položaja fukcionera i zaposlenih u Gradskoj upravi na uštrb budžeta građana Grada Prijedora, u lobističke svrhe i za promociju kandidata za gradonačelnika iz reda DNS-a, Dragutina Rodića, po mjesnim zajednicama Grada Prijedora, nažalost nije jedini. Slični slučajevi su se desili i u Čarakovu, gdje je predsjednik MZ, inače i zaposlenik Odsjeka za MZ, te u Kozarcu, gdje je asfaltiranje ulice oko objekata MZ iskorišteno za promotivni skup opet dotičnog gospodina, Dragutina Rodića.

Sasvim je očigledno da DNS za promociju svog kandidata za gradonačelnika zloupotrebljava poziciju aktuelnog gradonačelnika i Odsjek za mjesne zajednice, kako bi zakazivali sastanke sa savjetima mjesnih zajednica. Također se koriste sredstva iz budžeta grada zarad prikupljanja političkih poena, uslovljavanja mještana i kupovinu glasova.

Kandidat Rodić nije na poziciji gdje se odobravaju sredstva za mjesne zajednice već to radi gradonačelnik. Kakav je to Savjet mjesne zajednice koji obraz mjesne zajednice „proda“ zbog 3.000 KM pod uslovom da javno promoviše kandidata iz DNS-a?

Nisu samo korumpirani političari več i biračko tijelo. Stara narodna poslovica kaže:“Narod ima vlast koju zaslužuje.“

Da li je moguće od korumpiranog biračkog tijela dobiti poštenu vlast?   

prijedor24h