Veliki zaokret Nenada Nešića, predsjednika DNS, u tobože pravog opozicionara nije, čini se, mnogo dotakla članstvo njegove partije. I dva dana nakon što je Nešić promijenio pravac i pozvao birače da podrže kandidate opozicije, opštinski odbori stranke koji su potpisnici koalicionog sporazuma, nisu.

Riječ je riječ, podsjeća Nešića DNS-ovac i  ministar Đorđe Popović. I dodaje- neozbiljno je ujutru pričati jedno, a naveče drugo.

“Nećemo mijenjati mišljenje svaki dan i ne slažemo se sa ovim. Protivne su odlukama Predsjedništva izjave predsjednika, ne korespondiraju sa odlukama Predsjedništva da lokalni odbori odlučuju o tome s kim će da koaliraju”, kaže Đorđe Popović.

Promjena, uprkos Nešićevim izjavama, nema u Trebinju. Njihova podrška je i dalje usmjerena SNSD-ovom Mirku Ćuriću. Isto je i u Oštroj Luci iako su u toj opštini opozicionari već pokušali da ugrabe svoj dio kolača iz Nešićeve priče.

“Želimo da skrenemo pažnju na to da kandidat PDP-a za načelnika opštine Oštra Luka Rade Topić obmanjuje javnost svojim objavama na `Fejsbuk` profilu da ima podršku članova i simpatizera DNS-a. To nije tačno. Niti je imao niti će imati našu podršku. Opštinski odbor DNS-a Oštra Luka podržava kandidata SNSD-a Dragana Mastikosu za načelnika opštine”, navode iz DNS-a Oštra Luka.

Iste poruke juče su stigle iz modričkog DNS i gradskih odbor stranke u Bijeljini i Gradišci. Ni njima nije najjasnije zašto je lider partije stranke, u svega nekoliko sati, odlučio da svoju podršku da opoziciji. U banjalučkom odboru su Nešiću čak poruili da ih ostavi na miru. Nešićeve izjave podijelile su prnjavorski DNS. Ni tamošnji odbor ipak nije u potpunosti poslušao lidera partije. SNSD-ov kandidat za načelnika i dalje ima podršku dobrog dijela te stranke.

“Dvije trećine i opštinskog odbora DNS-a i članstva DNS je s nama u kontaktu i rade sa nama i ja sam uvjeren da će biti dio vlasti nakon izbora okupljen oko predsjednika opštinskog odbora jeste grupa koja samo traži svoj lični interes”, kaže Darko Tomaš.

Nešićevu promjenu “raspoloženja” u SNSD ocjenjuju kao kamikaza potez.

“Iako je Nešić predsjednik DNS-a očigledno ne govori u ime stranke, jer smo mogli da čujemo brojne reakcije iz DNS-a širom Srpske. Skoro svi lokalni odbori DNS-a su rekli da ih uopšte ne zanima to što je Nešić rekao”, ističe Radovan Kovačević.

Nije Nešićeva izjava začudila samo članstvo DNS-a. Na negodovanje je naišla i među opozicionarima, među koje se Nešić, odjednom, sam svrstao.
Zadnja karta novopečenog opozicionara, tako je nastup lidera DNS ocijenila Maja Dragojević Stojić, kandidat SDS za gradonačelnika Prijedora. Kako saznajemo, Nešićevu ponudu odbili su i u banjalučkoj opoziciji. Na kraju krajeva, sve je možda najbolje opisao lider SNSD. Nešić očigledno nije obaviješten o stanju u svojoj stranci, rekao je juče Milorad Dodik.

Izvor: ATV