Grad Prijedor objavio je danas poziv socijalno-humanitarnim savezima i udruženjima i udruženjima nacionalnih manjina da podnesu zahtjev za raspodjelu sredstava iz budžeta grada za 2021. godinu za sufinansiranje programsko-projektnih aktivnosti.
Pravo na dodjelu sredstava imaju udruženja koja zastupaju ili promovišu interes Grada i jačaju njegov ugled u oblastima socijalne zaštite, pomoći licima sa invaliditetom, djeci i starijim osobama, boračko-invalidske zaštite, zdravstva, obrazovanja, nauke i kulture, te zaštite životne sredine, ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i vjerskih sloboda, kao i drugim oblastima od interesa za lokalnu zajednicu.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana, a poziv i prijavni obrazac dostupni su na internet stranici www.prijedorgrad.org.

Korisnici budžetskog novca po ovom osnovu dužni su do 28. februara naredne godine dostaviti finansijski i narativni izvještaj o utrošku sredstava s dokazima o namjenskom trošenju sredstava koja su im doznačena u prethodnoj godini. U suprotnom, gube pravo na dodjelu sredstava u naredne tri godine.

U budžetu za ovu godinu stavka za finansiranje projekata nacionalnih manjina iznosila je 22.500 KM, a za finansiranje socijalno-humanitarnih sa veza i udruženja 90.000 KM. Posebne stavke imali su Udruženje sa četvoro i više djece “Roda” /30.000 KM/, udruženja koja se bave civilnim žrtvama rata /40.000 KM/ i Regionalno udruženja za izbjegla i raseljena lica sa sjedištem u Prijedoru /20.000 KM/.

Budžet za 2021. godinu nije donesen budući da je Skupština grada Prijedora posljedni put zasjedala 12. avgusta ove godine.

Izvor: Agencije