Dosadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, koji je i formalno danas predao pisanu ostavku Sekretarijatu te institucije, rekao je, u Dnevniku plus naše televizije, da je VSTS prekršio Zakon i da ne postoji način da popravi situaciju nastalu nakon današnjih odluka članova Savjeta.

On je rekao da su članovi VSTS, postavljanjem člana Savjeta na čelo institucije do izbora novog rukovodstva, počinili “institucionalno samoubistvo”, te da je VSTS ovakvim potezima duboko kompromitovan.

Tegeltija ističe da je Savjet ovom odlukom nepopravljivo blokirao svoj rad, te da sve odluke donesene na nezakonito sazvanoj sjednici neće moći biti zakonite.

Tegeltija je naveo da Zakon o VSTS-u BiH ne poznaje mogućnost imenovanja člana Savjeta koji će predstavljati tu instituciju i zakazivati sjednice na kojima se odlučuje.

– To znači da je ovom odlukom VSTS izvršio institucionalno samoubistvo. Ova greška se ne može popraviti jer da bi se popravila potrebna je nova sjednica VSTS-a koju može zakazati samo predsjednik, legalno izabran tajnim glasanjem svih članova VSTS-a – istakao je on i ponovio da je VSTS pod apsolutnim uticajem SDA.

Tegeltija kaže da slučaj prisluškivanja njega dok je obavljao funkciju predsjednika VSTS, predstavlja prvorazredni skandal i da bi u nekoj drugoj zemlji za takvo djelo odgovaralo 200 do 300 ljudi.

On kaže da je nemoguće raditi u atmosferi prisluškivanja i da je nedopustivo takvo nezakonito djelovalje.

Poručio je svim građanima da je situacija krajnje ozbiljna, jer se pravosudni sistem iskorištava za obračune sa političkim neistomišljenicima.

Tegeltija smatra da je u toku napad na Republiku Srpsku.

Zahvalio je svima u Srpskoj i Federaciji BiH koji su ga podržavali, poručivši da bi svi trebalo da budu zabrinuti zbog nedavnih dešavanja.

Izvor: RTRS