Rudnik “Arselor Mital Prijedor” narednih dana podnijeće zahtjev Vladi Republike Srpske za dodjelu koncesije za rudu sa kopova u LJubiji, najavio je direktor kompanije Mladen Jelača.
“Vjerujem da će i lokalna zajednica i nadležne institucije Republike Srpske to podržati”, rekao je Jelača novinarima u Prijedoru povodom Dana rudara i krsne slave Svete Varvare.

On je naveo da su u protekla četiri mjeseca na osnovu odobrenja Vlade za iskopavanje 120.000 tona rude već obavljena jednokratnog testiranja u željezari u Zenici, podsjetivši da prema osnivačkom ugovoru iz 2004. godine ova kompanija ima eksploataciona prava u LJubiji.

“Ruda iz LJubije ima svega 25 do 26 odsto željeza u odnosu na Omarsku gdje proizvodimo rudu od 50 do 51 odsto željeza, dok su svjetski standardi trgovanja rudama 62 do 65 odsto. Međutim, ohrabruju prvi rezultati testiranja u Zenici jer pokazuju da moguće dobiti zadovoljavajući proizvod miješanjem ljubijske rude sa rudom iz Omarske”, naveo je Jelača.

Prema njegovim riječima, to daje šansu za ozbiljno razmišljanje o nastavku rada u saradnji sa Rudnicima željezne rude “LJubija” i nadležnim institucijama.

U rudniku Omarska u ovoj godini proizvedeno je 1,4 miliona tona željezne rude od planiranih 1,55, koliko iznosi i plan za iduću godinu.

“U Omarskoj imamo još oko osam miliona tona, što znači proizvodnju u narednih pet do šest godina”, dodao je Jelača.

Prioriteti u vremenu obilježenom pandemijom u rudniku “Arselor Mital Prijedor” bili su očuvati zdravlja ljudi i sačuvati radna mjesta za svih 750 zaposlenih.

Zbog higijensko-epidemioloških mjera brojne i raznovrsne aktivnosti kojima se tradicionalno obilježavaju krsna slava Sveta Varvara i Dan rudara redukovane su na dobrovoljno davalaštvo krvi, jubilarne nagrade radnicima i podjelu novogodišnjih paketića.

Izvor: Agencije