Protojerej Srpske pravoslavne crkve Mladen Majkić izjavio je danas da Crkva neće pozivati ljude da dolaze niti će im sporiti pravo na dolazak u crkve u vrijeme predstojećih praznika, te pozvao policiju da za to ima razumijevanja kao što je imala i za Vaskrs.
“Crkva živi duže od 2.000 godina i ni u kakvim okolnostima, ni rata, ni gladi, ni bolesti, ni prirodnih katastrofa, vrata crkve nisu zatvarana i ljudi su dolazili”, rekao je Majkić u obraćanju članovima Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora.

On je podsjetio da crkveni objekti imaju velike porte, da se Badnji dan obilježava najviše na otvorenom i da će se Crkva potruditi da se što je više moguće ispoštuju higijensko-epidemiološke mjere.

“Mi ne pozivamo narod da dođe, ali uživanje vjerskih prava je ljudsko pravo. Samo molimo vjernike da se pridržavaju mjera, a policiju da ima razumijevanja kao što ni na Vaskrs nisu zaustavljali vjernike”, dodao je Majkić.

Nakon što se predsjedavajući Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora Danko Rauš, predstavnik Centra za socijalni rad Prijedor, preselio u inostranstvo, ovo mjesto je bilo upražnjeno, te je na današnjoj sjednici na tu dužnost jednoglasno izabrana psiholog Vanja Dejanović iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Prijedor.

Izvor: Agencije