Igrarije na političkoj sceni Republike Srpske ne završavaju ni posljednjeg dana ove godine. Pod reflektorima je za kraj, novopečena opoziciona partija DNS.

U opoziciju su požurili i prije izbora, uz poruke da im fotelje nisu važne. Nisu im  važne ali ih se ne odriču – niti osjećaju potrebu da ih napuste onda kada su napustili vladajuću kolaliciju .

To što je partija kojoj pripada napustila vlast i otišla u opoziciju nije dovoljan  razlog zbog koga bi direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske, DNS-ov Slaven Dujaković podnio ostavku. Vladajućoj koaliciji više ne pripada ali  i dalje misli da mu fotelja pripada.

“Ja nisam politički, ja sam samo simpatizer stranke. Ja nisam ni funkcioner stranke, ja sam izabran konkursom. Mene je izabrala Narodna skupština, Narodna skupština i razrješava. Vladajuća koalicija ima većimu  u Narodnoj skupštini za sada, imaju izbor da me smijeni ali to bi bilo nezakonito”, kaže Slaven Dujaković.

DNS je odlaskom u opoziciju izgubio dio članstva, raspušteni su brojni opšinski i gradski odbori širom Republike Srpske. Stranka je  desetkovana i novim rascjepom i odlaskom Darka Banjca, dugogodišnjeg visokog funkcionera DNS-a.

Stranka je izgubila dva ministarstva i brojne funkcije na Republičkom nivou. Među prvima su smijenjeni, Marko Kubatlija, Marko Aćić, Slavko Gligorić i Mirko Sovilj. DNS je ostao i bez dva poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Izvor: ATV