Zahtjevom parlamentu Srpske da se oduzmu određene povelje s odlikovanjima zaslužnim ljudima za stvaranje Srpske visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nepravedno optužuje cijeli srpski narod i republičke institucije i nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja u proteklom ratu.

Poručio je ovo šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

On je izjavio Srni da je to nezabilježeno u politici bilo koje zemlje, te da Incko na takve stavove nema pravo.

– Incko bi trebalo da ovdje sprovodi mir, a on intenzivno i svakodnevno unosi nemir među građane BiH, što je pomenutim zahtjevom dokazao – istakao je Žunić komentarišući pismo Incka u kome traži od prvog čovjeka republičkog parlamenta Nedeljka Čubrilovića da do kraja aprila ove godine oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi, “osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

Žunić je istakao da je iznenađenje što Incko na ovaj način poslije toliko godina pokušava politički djelovati.

– Vjerovatno to radi zbog toga što tražimo da podnese izvještaj Narodnoj skupštini o svom (ne)radu u proteklim godinama u kojima je za svoj “posao” uzeo ogroman novac – rekao je Žunić.

On je naglasio da Incko, koji se nije izvinio Srbima za ranije poređenje Republike Srpske i NDH, nije neko ko može da šalje pomenute zahtjeve parlamentu Srpske.

– Vjerujem da Narodna skupština nikada neće osuditi osnivače republičkih institucija koje čine Republiku Srpsku – poručio je Žunić.

Autor: SRNA/Srpskainfo