Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas spomen-područje Јasenovac, gdje je položila vijenac žrtvama ustaškog koncentracionog logora.

Predsjednica Srpske prethodno je posjetila manastir Јasenovac i razgovarala sa njegovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Јovanom.

Cvijanović je u pratnji vladike Јovana obišla manastirski kompleks i posjetila Hram Svetog Јovana Krstitelja. Nakon toga, obišla je spomen-područje Јasenovac.

Predsjednica je navela da je posjetila spomen-područje kako bi odala poštovanje nevino stradalim žrtvama, brutalno ubijenim u doba kada je vladao mrak.

– Dočekali smo da neke nove generacije vode računa o prošlosti, ali da isto tako budu zagledani u budućnost – istakla je ona i dodala da je Јasenovac jedno od strateških mjesta, prema kojem će biti usmjerena pažnja Republike Srpske, kao što je usmjerena i pažnja Srbije.

Cvijanović je naglasila da joj je bila čast i zadovoljstvo da danas razgovara sa episkopom pakračko-slavonskim Јovanom i da se informiše o planovima za dogradnju i popunjavanje različitim sadržajima manastirskog kompleksa.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Episkop Јovan zahvalio je predsjednici Srpske za posjetu Јasenovcu i Baniji, ističući da je Republika Srpska pomogla i pomaže ovom kraju, ali da je njena posjeta, prije svega, znak bratske pažnje i ljubavi.

On je istakao da je posebno značajna posjeta predsjednice Јasenovcu, koji je svečovječansko, evropsko, hrišćansko, pravosllavno i srpsko mjesto koje okuplja vascijeli svijet, od vaseljenskog patrijarha, preko paskog nuncija, do običnog čovjeka koji dolazi da se pokloni i u manastir da zapali svijeću.

Podsjećamo, predsjednica Srpske danas je posjetila zemljotresom pogođenu Baniju, odnosno Petrinju i Glinu.

Tokom posjete selu Majske Poljane kod Gline, Cvijanović je poručila da solidarnost i pomoć ugroženim porodicama neće izostati ni u narednom periodu.

Autor: RTRS