Danas se navršava 29. godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Tim povodom potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je za Srpskainfo da je Ustav Republike Srpske po svojoj definiciji najviši, ne samo pravni nego i politički akt, te da on podržava donošenje novog Ustava.

– Ustav mora u svakom trenutku da odražava jednu politiku, ali i da bude reprezent društvenog uređenja, u ovom slučaju Republike Srpske, da definiše na koji način će u budućnosti funkcionisati Srpska i koje vrijednosti će zagovarati i reprezentovati – kaže Petković.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Milan Petković

On ističe da je činjenica da je Ustav Srpske narušavan oduzimanjem određenih nadležnosti i nasilnim promjenama godinama.

– Prije svega nelegalnim odlukama visokog predstavnika, koje prestavljaju akt pravnog nasilja koji je činjen u proteklom periodu – kazao je Petković.

Istakao je da bi bilo dobro da se ide sa izmjenama i dopunama Ustava.

– Sigurno da postoje potrebe, ali da se napravi jedna kvalitetna radna grupa koja bi radila na tim izmjenama. Sigurno da Srpska ima stručnjaka koji mogu to, ne samo pravnika, nego i političara. Mogao bi se napraviti širi konsenzus u Narodnoj skupštini koji bi podržao takve izmjene – zaključio je Petković.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Garancija za ravnopravnost građana Srpske

Od desetak konstitutivnih akata koji su ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske. Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara 1992. godine.

Jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, prvi Ustav Republike Srpske garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Kao najviši konstitutivni pravni akt utvrdio je tip uređenja, sistem orgnizacije vlasti i sve druge poluge sistema, a istog dana donesen je i Ustavni zakon koji je omogućio njegovu primjenu i funkcionisanje same Republike.

Ustav je donesen s prvobitnom namjerom da se spriječi prerano priznanje BiH i da se međunarodni faktori upozore i urazume da počnu da vode ozbiljne razgovore o unutrašnjem uređenju BiH, jer ono koje je postojalo po Ustavu BiH iz 1974. nije moglo održati unutrašnji mir i nacionalnu ravnotežu.

Ustav je najvažniji dokument koji potvrđuje kontinuitet postojanja i funkcionisanja demokratskih institucija i državotvornosti Republike Srpske u okviru BiH.

Izvor: Srpskainfo