Radnici Bolnice “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pozvali su građane da se drže propisanih epidemioloških mjera kako bi se bar malo smanjio priliv pacijenata iz cijelog regiona koju pokriva ova ustanova.

“Trenutno imamo 44 pacijenta. To je stanje od jutros. Imali smo jako težak vikend iza nas gdje je umrlo šest osoba. To su sve teške kliničke slike. Pacijenti su na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji i neophodan je stalan nadzor jer se njihovo stanje mijenja iz sekunde u sekundu. Neophodno ih je pratiti, a onda stalno stižu novi, neke otpuštamo, neke primamo, velika je cirkulacija i frekvencija”, rekla je glavna sestra bolnice Biljana Majkić.

Ona je novinarima u Prijedoru izjavila da je činjenica da je u regionu povećan broj oboljelih i da je važno naglasiti da su to pacijenti od srednje teške do teške kliničke slike, što znači jako zahtjevni i kada je riječ o zdravstvenoj njezi i terapiji.

“Kako ovo traje već godinu dana, naši zdravstveni radnici su i umorni i dodatno opterećeni ovom pogoršanom situacijom. Mi smo u velikom strahu. Naši radnici ne mogu ni koristiti godišnji odmor jer, taman kad nekog pustimo, stanje se pogorša, pa ga vraćamo”, navela je Majkićeva.

Ona je dodala da je kapacitet petog sprata gdje su kovid pacijenti 72, a da se zgrada psihijatrije, u kojoj je donedavno bilo kovid odjeljenje, rekonstruiše u okviru projekta energetske efikasnosti.

Medicinski tehničar sa internog odjeljenja Marijana Lešić u kovid režimu radi godinu dana.

“Situacija je loša, uslovi su loši, izlazimo iz smjene u pola devet umjesto u sedam. Ne stižemo jesti, piti, ostajemo jako puno u odijelima. Pacijenti su trenutno sa teškom kliničkom slikom, a mi, zbog malog kapaciteta radnika, ne stižemo da pružimo pomoć kakva bi to zaista trebala biti. Mi se trudimo, ali mislim da to nije potpuno onako kako bi trebalo biti, kažem, opet, zbog manjka vremena”, istakla je Lešićeva.

Autor: SRNA/ATV