Sramotan kontinuitet politike SDS-a i PDP-a nezamjeranja Sarajevu, na štetu vlastitog naroda i Republike Srpske.

Tako su predstavnici vlasti u Srpskoj i srpske većine na BH nivou ocijenili potez Mladena Bosića iz SDS na posljednjoj sjednici Doma naroda BiH, prilikom glasanja o izmjenama Krivičnog zakona, kojim bi negiranje genocida bilo krivično procesuirano. Prijedlog Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića, nije dobio podršku. Protiv su bili svi srpski delegati osim Bosića i tri od pet delegata Hrvatskog kluba.

Dok iz Srpske traže od SDS-a i PDP-a da se ograde od Bosićevog “istupa”, on odgovara da je bio dosljedan jednogodišnjoj praksi.

Posljednji pokušaj Denisa Bećirovića iz SDP-a, potpomognut i potpisom Zlatka Miletića, da disciplinuje pripadnike srpskog naroda, propao je. Ali ne zahvaljujući Mladenu Bosiću!

Bio je samo nijemi posmatrač sarajevske želje da zakonski uokviri vlastitu interpretaciju skore istorije, kojoj još nije dodijeljen na činjenicama zasnovan, adekvatan i pravedan sud.

Zbog Bosićevog “bagatelisanja” Srpske i srpskih nacionalnih interesa, iz vladajućih struktura – oštra reagovanja.

– Ako je Republika Srpska preko Ruske Federacije mogla uticati na to da Ruska Federacija uloži veto na usvajanje Rezolucije o Srebrenici, zašto onda Bosić ne može da ima malo petlje i da glasa protiv Zakona kojim se uvodi krivično procesuiranje za negiranje tzv. genocida o Srebrenici, budući da samo za Srebrenicu nažalost imamo određene presude, a nemamo za Јasenovac, za Garavice, nemamo za druga stratišta u BiH – naveo je Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NSRS.

Nema presuda ni za Sarajevo – srpsku masovnu grobnicu posljednjeg rata, niti za srpsku Srebrenicu, Sijekovac, Ozren i Vozuću, Zenicu, Krajinu…. I zbog toga se Bošnjacima žuri za donošenjem ovakvog akta – da se operu od vlastite odgovornosti i krivice i da se jednostrana, već iskonstruisana slika o ratu i jedinoj žrtvi, i zakonom cementira, jasna je Dušanka Majkić. Upravo zbog toga, kaže, još je sramotnija Bosićeva inertnost u sarajevskoj političkoj zasjedi.

– Dakle sraman je čin koji je Bosić uradio na zadnjoj sjednici. On je takvim stavom poručio Bošnjacima da među Srbima ima još onih koje bi mogli pridobiti za njihove nacionalne ciljeve. I zato je to opasnija poruka koja je data neglasanjem, jer ne postoji viši razlog od odbrane nacionalnih ciljeva naroda kojem pripada – istakla je Majkićeva.

Mladen Bosić se pravda – samo je kaže bio dosljedan, jednogodišnjoj praksi – još od prošlo-februarskih zaključaka Narodne skupštine povodom, po Srpsku štetnih odluka Ustavnog suda BiH.

– Da predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim organima ne učestvuju u odlučivanju. I shodno tog zaključka NS ja nisam glasao niti učestvovao u odlučivanju ni oko jedne tačke do sada u Domu naroda – pojasnio je Bosić.

Ili ipak jeste glasao!?

Čak i na istoj, posljednoj sjednici Doma.

Predložio je Bosić čak i novu tačku dnevnog reda!

I ZA vlastiti prijedlog, očekivano, glasao. I na nekim ranijim sjednicama Doma – poput one od 10-og februara, opet je stisnuo taster ZA.

I njegove stranačke i koalicione kolege, čak i predsjednik stranke Mirko Šarović u donjem domu bh. Parlamenta redovno “odlučuju”. Јoš od trenutka kada je u igrokazu u režiji SDA, fiktivni predlagač Dragan Mektić pokrenuo inicijativu o izboru i reizboru u Centralnoj izbornoj komisiji. A bilo je to samo dan ili dva nakon zaključaka, na koje se Bosić sada poziva.

I zbog kojih tek sada pita zašto ih svi ne poštuju.

– Јedno je kada vas ti zaključci obavezuju da svojim neglasanjem ili neučestvovanjem blokirate određene procese u BiH, a drugo je kada ti zaključci sigurno ne govore o zauzimanju jasnog političkog stava u BiH – istakao je Mazalica.

I zbog toga vlast u Srpskoj, od stranke i koalicije koju Bosić predstavlja u Domu naroda, traži izvinjenje srpskom narodu i distancu ili bar jasan stav o pitanju koje je skoro dvije decenije kamen spoticanja u BiH.

No prozvani se još ne oglašavaju!