Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i sociolog Drago Vuković ocijenio je da je ogoljela borba opozicije u Republici Srpskoj za vlast, a ne za suštinske promjene ključni faktor zašto ona ne može da pobijedi.

– Odnosi između stranaka opozicije odavno su prestali biti politički i programski i umjesto toga imamo klasične interesne odnose koji se pojavljuju kao borba za kolač vlasti i za personalne funkcije – izjavio je Vuković Srni.

On navodi da u Srpskoj nema jedinstvene opozicije u kojoj se zna hijerarhija po snazi, nego vrlo blijede nekada jake stranke SDS i PDP i frakciju DNS na čelu sa Nenadom Nešićem koja je, smatra Vuković, takvu opoziciju učinila još slabijom.

– DNS je potpuno strano tijelo u toj koaliciji, jer je Nešićevo iskakanje iz velike koalicije na vlasti zapravo traženje spasa za Nešića, a ne za DNS – kaže Vuković.

Prema Vukovićevim riječima, SDS i PDP su potpuno izgubile snagu i njih u političkom životu održavaju agilni političari, poput Draška Stanivukovića, Nebojše Vukanovića i Јelene Trivić.

Ovaj politički analitičar uvjeren je da SDS i PDP, a posebno DNS, neće podržati u potpunosti ovaj trojac u budućim kandidaturama.

– Ne mislim da postoje neke suštinske podjele u PDP-u, prije bih rekao da je ova stranka postala teret Stanivukoviću i Trivićevoj, a njih dvoje može biti u nekakvom sukobu samo ako neko od njih ne bude dobio očekivanu kandidaturu, odnosno poziciju u budućoj raspodjele vlasti ako se ona osvoji – ocjenjuje Vuković.

On dodaje da je Stanivuković previše svoj u toj ukupnoj priči, što može eventualno poremetiti njihove odnose.

– Stanivuković je klasičan primjer političara novog profila, to su rijaliti političari ili političari nekog novog populizma i ne bih pridavao veliki značaj njegovoj “bubici”, iako to može biti interesantno za različite projekcije zašto mu je to bilo bitno – kaže Vuković, komentarišući incident koji je nedavno izazvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa “bubicom” za snimanje, koja mu je oduzeta.

Prema njegovim riječima, Stanivuković bi neke eventualne snimke više koristio u promociji značaja njegovog učešća u susretu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci, nego u svrhu nekog zavjereničkog djelovanja.

Sociolog ocjenjuje da će prvih sto dana rada Stanivukovića na funciji gradonačelnika Banjaluke ostati upamćeno po njegovim ličnim obračunima sa suprotnim blokom, nego po konkretnim rezultatima u radu gradonačelnika.

Za najavljeno formiranje opozicionog nadstranačkog bloka, Vuković kaže da ne postoje nadstranački pokreti, a da oni nisu politički.

– Čini mi se da će ova grupa mladih političara koje sam spominjao /Stanivuković, Trivić i Vukanović/ možda biti prinuđena da osmisli taj pokret, naprosto što ih njihove partije neće istinski podržati u onome što rade – zaključio je Vuković.

On kaže da je ideja o novim političkim okupljanjima sama po sebi interesantna i veoma važna zbog slabe opozicije i da te nove ideje i pokreti daju nekakve rezultate, ali većinom jednokratne i kratkoročne.

Autor: SRNA/RTRS