Grad Prijedor je sanjao šest godina i dosanjao je, konačno, povratak svojih fudbalskih ljubimaca u Premijer ligu BiH. FK Rudar Prijedor je na superioran način u finišu sezone 2020/21. osvojio treću titulu u Republici Srpskoj. U proseku svakih šest godina “rudari” sa Sane osvajaju šampionsku krunu, počev od 2009. godine.

Piše: Slavko BASARA

Tada se fudbal vratio u grad podno legendarne Kozare, kada je trener Darko Nestorović uveo klub iz Druge lige Republike Srpske, u rekordnom vremenu, u premijerligaški karavan. U njemu su Prijedorčani obitavali sve do sezone 2013/14. kada su ispali, da bi godinu kasnije, ponovo bili prvaci srpskog entiteta. Jesenji deo na klupi je sedeo već pomenuti Nestorović, a proljećni Zoran Bujić.

Međutim, kako su ušli brže-bolje “rudari” su i ispali 2016. godine i posle pola decenije ponovo će da igraju u konkurenciji najjačih klubova: Borca, Sarajeva, Zrinjskog, Veleža, Širokog Brijega, Željezničara, Slobode… Ponovo Grad Prijedor i ljubitelji fudbala u njemu žive za fudbal i klub, a Rudar Prijedor se vratio u razgovore i glavna tema je na svim mestima: u kućama, kafićima, ulici, iako zbog korona virusa nema gledalaca na Gradskom stadionu je uvek živo i vrvi od mladosti.

Novu titulu su iskovali igrači zajedno sa stručnim štabom kojeg su predvodili Boris Savić i Marko Tešić, dva mlada stručnjaka čija su imena upisana u zlatne anale kluba osnovanog 1928. godine. Baš kao i njihovog pomoćnika Dine Sikirića, pa trenera golmana Perice Topića, doktora Bojana Radulovića, fizioterapeuta Vladana Lekanića… Pored njih sve pohvale zaslužuje i klupsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Darkom Milunovićem, mladim i ambicioznim fudbalskim radnikom, već dokazanim i afirmisanim u redovima beogradske Crvene zvezde u kojoj je član upravnog aparata. Iskustvo koje poseduje i umeće koje je prezentovao doneli su Prijedorčanima mnogo toga što do sada nisu imali.

Pored njega su i ostali čalnici, svako na svoj način, doprineli novom uzletu “rudara”: Borislava Jeftić, Boris Srdić, Saša Stević, Vladimir Stakić, Ognjen Hrnjak, Aleksandar Topić, Aleksandar Savić, Nenad Crnogorac…

Pred Rudar Prijedorom su novi izazovi, ne samo takmičarski nego i organizacioni. Očekuje se da uskoro na Gradskom stadionu u Prijedoru zasvetle i reflektori kao uslov za takmičenje u Premijer ligi BiH, ali i da svi ostali neophodni parametri za takmičenje u eliti budu ispunjeni. “Rudari” sa Sane se nalaze na novom početku, nimalo laganom, ali verujući da će treća da bude sreća, svi ljubitelji žuto-plave ili zeleno-crne boje očekuju da njihov fudbalski ljubimac napravi iskorak ka još višim ciljevima. To su svakako trofeji i plasman na međunarodnu scenu.

Nije lako ni jednostavno, ali ni nedokučivo. Treba samo vJerovati. I raditi.

Izvor: Sportski žurnal