Građani Srpske jednako su zaštićeni ako se revakcinišu 21 dan ili u terminu do 90 dana od primljene prve doze ruske vakcine Sputnjik protiv virusa korona, pojasnio je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.
– Kao i do sada, sve osobe kod kojih proces vakcinacije još nije završen dobiće pozive, odnosno termine kada tačno treba da dođu na revakcinaciju. Oni nisu pozvani iz jednostvanog razloga a to je da čekamo drugu komponentu ruske vakcine. Ono što je potrebno naglasiti je da je ruski Institut Gamalej prije mjesec dana izašao sa informacijom da period revakcinacije može biti do 90 dana. U skladu s tim se i vrše isporuke vakcina u cijelom svijetu, jer su istraživanjem otkrili da imunitet dobija na usponu i kreće se od 21 dana do 90 dana – rekao je Zeljković i poručio građanima da nema razloga za zabrinutost.

U Republiku Srpsku očekuje se dolazak komponente dva vakcine Sputnjik, a u upotrebi u domovima zdravlja i Institutu su ruska vakcina prve komponente, kineska Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka.

Autor: RTRS