Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas na obilježavanju 29 godina od srpskog stradanja u srebreničkim i bratunačkim selima da je istina jedna i da ona mora izaći na vidjelo i neće nikad nestati.

Vulin je naglasio da grobovi na Zalazju zaslužuju pravdu i svi to znaju, pa i /ratni komandant muslimanskih snaga u Srebenici/ Naser Orić.

– Naser Orić je krvolok i ubica. Koliko se sećam, bio je osuđen, a kako to kada se rade revizije presuda za muslimane ili Hrvate uvek ih oslobode, a kada se rade za Srbe uvek ih osude – konstatovao je Vulin.

Vulin je ukazao na licemjerni narativ po kome se zaključuje da su “Srbi sami sebe bacali u jame, Srbi su puštali one koji su ih ubijali, Srbi su odgovorni što Naser Orić nije osuđen”.

– Nažalost, naše žrtve ne bole nikoga osim nas i za nas nema pravde tamo gdje nema naše države. Uvijek slušamo one koji nalaze opravdanje za srpska stradanja i da su sami zato krivi, ali smo sazreli kao narod da to više ne slušamo i ne vjerujemo u takve gluposti – poručio je Vulin.

Prema njegovim riječima, ako su ovi spomenici i kosturnice iscenirane od Srba, da su se sami poubijali, da ih nisu ubile ustaše, tako je onda isceniran i pokušaj ubistva tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića prije šest godina u Potočarima.

On je ukazao da je Vučić pokazao ličnu hrabrost i nacionalnu odgovornost i došao da se pokloni žrtvama drugog, bošnjačkog naroda, a odgovoreno mu je pokušajem ubistva.

– Umjesto laži, budalaština i sramnih izgovora niko nije rekao “izvini”, niko nije ni pokušao da nađe organizatore, naručioce i izvršioce – istakao je Vulin i obećao da će ih Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pronaći i upoznati cijeli svijet o njihovim imenima, motivima i odakle je sve to došlo i ko je odgovoran.

Govoreći o tom slučaju, Vulin je rekao da će biti učinjeno sve da se to otkrije i da ti ljudi izađu pred lice pravde, dodavši da su predugo Srbi dozvoljavali da drugi govore i pišu istoriju za njih.

– Predsjednik Vučić se zalaže za mir i očekuje da to i drugi žele. Nakon pokušaja atentata, on je organizovao prijem za članove Predsedništva BiH u Beogradu, koji su trebali biti njegovi domaćini u Potočarima. Dočekani su aplauzima iako niko u Srbiji o njima ništa lijepo ne misli, ali su dočekani tako iz poštovanja prema predsjedniku Srbije i njegovoj mirovnoj politici – dodao je Vulin.

Prema njegovim riječima, srpski narod ih je dočekao kako se dočekuju gosti, a ne kao oni koji su pokušali da ubiju srpskog premijera”.

Autor: SRNA/RTRS