Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar rekao je Srni da će se Srbi braniti protiv svakog napada, pokušaja potčinjavanja Republike Srpske i disciplinovanja srpskog naroda od strane fašističke ideologije i potomka onih koji su na Kozari klali srpsku djecu i civilno stanovništvo.
On je u ime 271.000 penzionera Republike Srpske, među kojima je 117.000 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, pozvao na odbacivanje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca” i pozvao da se svi u Srpskoj jedinstveno bore protiv nje političkim i pravnim sredstavima.

“Rukovodstvo Udruženja penzionera osuđuje takav čin i poziva rukovodstvo Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sve institucije Srpske i sve stranke, vladajuće i opozicione, da jedinstveno osude nametanje odluke, da joj se odupru i da se ona ne primjenjuje na teritoriji Republike Srpske”, poručio je Brdar.

Prema njegovim riječima, ovakvo djelovanje Incka nastavak je revanšizma prema slobodarskom srpskom narodu, koje traje od Drugog svjetskog rata.

“Nikada nam neće oprostiti što su naši očevi i đedovi pobijedili fašizam i ne može Incko da voli Kozaru kada mu je otac bio pripadnik Vermahta na ovim prostorima”, dodao je Brdar.

Prvi čovjek najveće nevladine organizacije u Republici Srpskoj ne odbacuje ni mogućnost nenasilog otcjepljenja Republike Srpske iz BiH, ako je cijena zajedničkog života stalno disciplinovanje i pokušaji potčinjavanja Srba.

“Mi nemamo nego jednu svoju Republiku i svoje rukovodstvo u toj Republici Srpskoj i prihvatićemo sve ono što prihvati naše rukovodstvo s ciljem očuvanja Srpske”, poručio je Brdar.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Izvor; Agencije