“Gradska uprava Prijedor primjer je mnogim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, jer naše udruženje najviše dobija od svoje gradske administracije”, kaže u intervjuu za „Kozarski vjesnik“ Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora i Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske.

Da li ste zadovolјni radom Udruženja penzionera u prošloj godini, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou?

– Bez obzira na sve poteškoće koje smo imali, uspješno smo priveli kraju 2023. godinu. Ono što smo zacrtali u svojim programskim cilјevima, to smo i završili. Kada me pitate jesam li zadovolјan radom udruženja kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, moram reći da uvijek može bolјe. Volio bih kad bi standard penzionera bio veći i bolјi. Da se moglo više učiniti, svakako da bih bio još zadovolјniji. Mi smo na početku 2023. imali povećanje penzija, a sad, u januaru ove godine, očekujemo usklađivanje penzija. Tražićemo vanredno povećanje, jer u sadašnjem trenutku možemo biti zadovolјni što su penzije stabilne i redovne, a da su dovolјne za život, svakako da nisu. Zato penzionerska udruženja moraju  više raditi na pobolјšanju položaja ove populacije.

Koliko sredstava ćete dobiti iz budžeta grada Prijedora u 2024. godini i da li je to dovolјno?

– Udruženje penzionera iz Prijedora reagovalo je na vrijeme i prijavilo se sa svojim programom i projektom za 2024. godinu. Grad Prijedor će za nas iz budžeta izdvojiti 300.000 KM, da li je dosta ili nije, ne znam, ali smatram da je odlično što Gradska uprava poštuje ovu populaciju i trudi se na sve načine da nam pomogne. Svakako, puno je potreba, naročito kada je u pitanju penzionerska populacija, ali dobro je što možemo računati na pomoć Gradske uprave. Smatram da se sa republičkog nivoa mora povesti mnogo više računa o penzionerima. Gradska uprava Prijedor primjer je mnogim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, jer naše udruženje najviše dobija od svoje gradske administracije. Sredstva koja dobijemo, koristimo da riješimo goruće probleme: 200.000 KM ode na jednokratne novčane pomoći, na djelimične isplate troškova sahrane penzionerima koji su članovi Udruženja, za pomoć pri kupovini lijekova, izlete, za druženja, a 100.000 KM za banjsko-klimatske centre, što Gradska uprava plaća direktno tim centrima. I to tako traje već 15 godina. Zaista nemam riječi kojima bih se zahvalio, u ime Udruženja penzionera, svim lјudima s kojima sam do sada sarađivao, a posebno sadašnjoj garnituri koja je na čelu grada. Javno se zahvalјujem u ime 14.500 penzionera koje predstavlјam.

Kakva je situacija u drugim gradovima i opštinama, jer ste funkcioner i na republičkom nivou?

– U Republici Srpskoj ima 57 udruženja penzionera. U svojim sredinama pomažu im neko u većem, neko u manjem obimu. Međutim, skoro pa niko ni približno kao što to čini Grad Prijedor. Zato smo primjer kako bi trebala da se ponaša svaka lokalna zajednica u Srpskoj. Nije lako ni nama u udruženjima podijeliti određena sredstva, jer uvijek se neko lјuti i nije zadovolјan, ali nastojimo preko mjesnih odbora što realnije snimiti stanje na terenu. Do sada nemamo značajnijih primjedbi, trudimo se da radimo što bolјe i kvalitetnije. Moramo imati na umu činjenicu da niko u Udruženje penzionera ne dolazi zato što nas je želјan vidjeti, nego dolazi da traži neki vid pomoći.

Porodicama znači pomoć prilikom sahrane penzionera. Koliko sredstava Udruženje penzionera izdvaja za te namjene?

– Do 2007. godine penzionerima su se na čeku obustavlјale dvije KM i isplaćivalo 300 KM porodici umrlog penzionera na ime troškova sahrane. Od 2007. taj iznos je povećan na 3 KM i sada se porodici isplaćuje 500 KM. U međuvremenu je donesena odluka da se članarina poveća na 4 KM, zbog rasta svih troškova, a donijećemo odluku da se iznos na ime troškova sahrane uveća na 550 KM. Ne smijemo više od toga, jer ne znamo kakav će biti procenat smrtnosti.

Koliko ima penzionera u Prijedoru?

-Sa starosnim penzijama imamo 9.266, ivalidskih 1.480 i porodičnih  3.985. Ukupno imamo 14.731 penzionera, taj broj se mijenja i nikad nije isti. Od ovog ukupnog broja, 13.500 su članovi Udruženja penzionera. Dogovorili smo na nivou Fonda PIO da je članstvo u Udruženju penzionera na dobrovolјnoj osnovi.

Kakvi su planovi za naredni period?

– Radimo ustalјene aktivnosti, prije svega moramo strogo voditi računa da imamo sredstva od članarina za isplatu na ime troškova sahrane porodici umrlog penzionera. Ove porodice ne smiju čekati ni dan za isplatu. Fond PIO takođe isplaćuje 500 KM porodici. Banjsko-klimatska rehabilitacija penzionera i jednokratne novčane pomoći na osnovu snimlјenog stanja na terenu, izleti i druženja. Prošle godine nismo slali naše penzionere na more, ali nastojaćemo, ukoliko nam uslovi dozvole, da obnovimo tu aktivnost. Udruženje se bavi i iznalaženjem rješenja za pobolјšanje materijalnog položaja penionerske populacije. Imamo odličnu saradnju sa Vladom RS, resornim ministrom i ministrom finansija, zaista nas uvažavaju. Svakako ćemo tražiti da se, čim se ukaže prilika, ide na vanredno povećanje penzija.

Izvor: kozarski