Novac od MMF-a još nije uplaćen na račun Centralne banke BiH, nije utvrđena ni raspodjela, a već su počele priče kako će vlastima u Srpskoj poslužiti za “krpljenje” budžetskih rupa. U kritikama prednjači lider DNS-a Nenad Nešić. Vlast pita: Umijete li išta da zaradite, umjesto što se zadužujete? Odgovorio mu je lider SNSD-a Milorad Dodik: Mnogo više smo uštedjeli od kada Nešić nije dio vlasti!

Gotovo da nema dana da opozicioni prvaci ne upute po koju kritiku na račun vlasti. Kako god radili i šta god uradili – ne valja. Pa tako nije dobro ni što bi uskoro na račun Centralne banke MMF trebalo da uplati oko 300 miliona evra rezervi koje dobijaju sve njene članice.

Nenad Nešić pita vlast da li nešto umije da zaradi osim što se samo zadužuje.

– Otkud Vam ideja da pare od MMF-a nisu kredit? Pa nije MMF samoposluga, da samo ušetate i uzmete 100 miliona evra. Te pare moraju da se vrate i to sa kamatom – rekao je Nešić.

Nešiću je promtno odgovorio Milorad Dodik, poručivši mu da je Republika Srpska mnogo više uštedjela od kada on nije dio vlasti. Posebno se osvrnuo na Nešićevo tumačenje samoposluge.

– Nešiću, nije tebi Republika Srpska samoposluga, pa dok si direktor dio si nje. Čim odeš u opoziciju, postaneš moralna gromada pa se razumiješ i u MMF – poručio mu je Dodik.

Da je Nešiću novac jača strana, javnost se uvjerila i tokom slavlja u Istočnom Sarajevu. Stoga, naglašava Dodik, Nešić ne zna ništa osim koja mu direktorska fotelja odgovoara.

– Zbog javnosti koju lažeš ti i tebi slični, trebao bi znati da Republika Srpska ne uzima nikakav kredit od MMF-a. To su rezerve koje dobijaju sve članice tog fonda, pa tako i Republika Srpska od svog dijela. Stoga, ne zbunjuj i ne laži ljude. Ako ne znaš – pitaj. Nije sramota pitati. Sramota je pričati nešto što ti, ni uz silne konsultante koje plaćaš, ne možeš razumjeti – istakao je Dodik.

Nije lider DNS-a danas razumio ni poziv novinara RTRS-a u vezi s tučom odbornika njegove stranke u Istočnom Sarajevu i premlaćivanja maloljetnika. Umjesto da odgovori da li će odbornici snositi odgovornost, uslijedila je salva kritika na račun javnog servisa.

Autor: RTRS