Stariji dječiji folklorni ansambl Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora bio je učesnik XIII Međunarodnog dječijeg festivala folklora „Licidersko srce“ u Užicu. Ovaj Festival održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu od 15. do 19. avgusta, a organizovan je po pravilima Svjetske organizacije CIOFF.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor član je CIOFF-a Bosne i Hercegovine i organizator Međunarodnog festivala folklora „Kolo Kozarsko“, što je bilo poznato i organizatorima Festivala „Licidersko srce“ u Užicu. Učešće na Festivalu u Užicu omogućio je svojom podrškom gradonačelnik Grada Prijedora Dalibor Pavlović, te Turistička organizacija Grada Prijedora, preduzeće „Prijedorčanka“ a.d., Boračka organizacija Prijedora i Atelje „Grafit“ koji su upotpunili poklone za ansamble, učesnike Festivala u Užicu i promotivni materijal Udruženja za očuvanje tradicije.

Na Festivalu je učestvovalo oko 700 učesnika iz 23 ansambla uzrasta od 10 do 16 godina iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Egipta, Moldavije i Gruzije. Brojni gledaoci, kao i svake godine divili su se raskoši narodnih nošnji i igara zemalja iz kojih dolaze dječiji folklorni ansambli.

Festival organizuje Udruženje građana „Era“ iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor. Festival ima podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Osim folklornog programa, festival su pratili brojni drugi sadržaji – izložbe, seminari, folklorne igraonice, turistički obilasci, ekološke i druge radionice.

Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i član Udruženja koreografa Srbije po povratku sa Festivala je istakao da mu je drago što su organizatori Festivala prepoznali rad ovog Udruženja i uvrstili ih među izabrane dječije folklorne ansamble.

„Nastupili smo prema propozicijama Festivala sa reprezentativnim koreografijama. Djeca su odlično igrala i primila brojne čestitke. Družili su se sa svojim vršnjacima iz raznih zemalja, učestvovali na dječijim takmičenjima i druženjima u slobodnom programu Festivala. Prije ovog gostovanja učestvovali smo sa kombinovanim sastavom ovog ansambla i starijih igrača, kao i sa našom pjevačkom grupom na nekoliko nastupa u Prijedoru, Mrkonjić Gradu, ali i na Festivalu „Čiken fest“ u Žitištu od 6. do 8. avgusta 2021. godine sa kojima imamo veoma dobru saradnju. To su ujedno bile pripreme za nastup na Festivalu u Užicu“, dodao je on.

Vladimir Krčkovski, predsjednik Skupštine Udruženja za očuvanje tradicije i član Skupštine CIOFF-a Bosne i Hercegovine istakao je značaj sticanja novih iskustava u organizaciji međunarodnih folklornih festivala i uspostavljanje saradnje sa nosiocima ove aktivnosti.

„Sve što smo na ovom gostovanju novo naučili iskoristićemo za još bolju organizaciju našeg Međunarodnog festivala folklora „Kozarsko kolo“, koji će biti održan u junu 2022. godine, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića. Organizatori Festivala u Užicu i Organizacija koreografa Srbije ponudili su nam pomoć u organizaciji našeg festivala i afirmaciji Kozare i Grada Prijedora, na čemu smo im veoma zahvalni“, rekao je Krčkovski.

Počev od 2009. godine kada je organizovan prvi put, do sada je na festivalu „Licidersko srce“ u Užicu učestvovalo oko 10.000 djece iz 40 država sa pet kontinenata – Evrope, Afrike, Azije, Sjeverne Amerike i Južne Amerike

Izvor: Kozarski