Apsolutni utisak svih nezavisnih i objektivnih ljubitelja fudbala u Republici Srpskoj i BiH, ali i onih koji su meč Rudar Prijedor – Borac (1:1) posmatrali putem Arenesport 1, je taj da je sudija Velimir Drinić iz Modriče devalvirao instituciju krajiškog komšijskog derbija jer je sebe stavio u prvi plan na Gradskom stadionu u Prijedoru u nedelju popodne. Takav slučaj je do sada bio nezabeležen.

Zbog toga je pod jakim merama obezbeđenja i napustio igralište u ulici Majora Milana Tepića, ali i Grad Prijedor, a policija i redari su ga štitili od obične publike koja na mečevima “rudara” sa Sane pravi pozorišni ambijent, što nije bio slučaj za vreme utakmice koja je trajala pet minuta više u prvom i deset (četvrti sudija Mirza Kazlagić iz Cazina pokazano osam) minuta u drugom poluvremenu.

Ogorčeni su bili svi, na tribinama, klupi za rezervne igrače, na terenu, ali i šef stručnog štaba Rudar Prijedora Nikica Milenković koji je birao reči s kojima bi opisao ono “šta je njegovom timu rađeno na susretu sa Borcem”.

-Prvo bih pohvalio naše igrače, jako sam ponosan na njih jer su pokazali karakter, veliko srce, želju i htenje protiv velikog imena. Borac je velika ekipa, u njemu igraju dobri igrači i ne treba pomoć sudija. Mi smo igrali protiv 12 igrača na terenu. Svaka čast Borcu, uzeli su bod, ali mi smo poveli, prvi smo udarili. Čudne su se stvari događale. Neću sada o sudiji, jer ti on nekada da, nekada uzme, ali to nije dobro za fudbal. Borcu ne treba nikakva pomoć. Banjalučani su za mene šampioni i ova situacija što su sad trenutno dole je varljiva. Njima treba samo jedna pobeda i oni se dižu, svi oni znaju igrati fudbal, dobili su novog trenera, pratim ga još iz Maldosti, jako je dobar trener i ovo je dobar put – istakao je Nikica Milenjnković, šef stručnog štaba Rudar Prijedora.

Strateg Prijedorčana je potom pokušao da analizrira dva gola koja su viđena u krajiškom derbiju:

-Danas je najvažnije da kroz pas igru dolazite do situacije da postižete golove. Tako smo mi postigli gol, a oni su dali gol na našu jeftinu grešku, kada je njihov igrač slobodan došao posle kornera i dao nam gol. Imali su više inicijative drugo poluvreme i mislim da je zasluženo da bude 1:1. Pozdravio bih moje igrače samo tako da nastave, a Borcu želim sve najbolje i sigurno neće ostati na ovoj situaciji u kojoj je trenutno.

Na pitanje da li mu je draži bod protiv Borca ili pobeda u Mostaru protiv Veleža Milenković je odgovorio:

-Svaka utakmica ima svoju draž. Pobeda u gostima je bila veliki katapult za nas, a protiv Borca je bio produžetak osma minuta. Ne znam zašto je bio, to samo sudije znaju?! Nijednoj ekipi ne treba pomoć sudije. Nemam ništa protiv, niti ću govoriti, neka sude što vide pravo, ali su bile razne stvari i to Borcu ne treba. Jer, Borac je veliki tim, prvi u BiH, ima jako dobre igrače i dignuće se, eto videćete drugi deo prvenstva gde će Borac da bude. Ja to znam, ali mi kao Rudar Prijedor moramo da iskrvarimo svaku utakmicu za jedan bod. To je tako. Znamo gde smo i borimo se da ostanemo u Premijer ligi BiH. Svaka utakmica nam je borba, svaka utakmica nam je rat. Ko ne bude krvario, ko ne dozvoli da mu dupe bude plavo, taj ne može da igra fudbal. Danas je fudbaler sprinter kratkih deonica. Ko ne trči taj ne može da igra, da prati moderan fudbal. Nema više – dam loptu i stanem lagano. Toga nema. Današnji igrač mora da igra u dva pravca. I s loptom i bez lopte.

Rudar Prijedor je pred derbi imao kadrovskih problema, o čemu trener Milenković nije želeo mnogo da govori:

-Neću pominjeti igrače koji nisu bili s nama u ovoj utakmici. Za mene su svi bitni, važno je onih 11 koji izađu na teren i oni koji su na klupi. Kod nas je najjači igrač tim! Tim je pobedio. Ova cela situacija, odnos prema utakmici, prema nama, to je nas podiglo. Kad smo videli kud to vodi, to je nama bilo gorivo da budemo pozitivni, da budemo koncetrisani i da znamo šta nas čeka. Neću govoriti koliko mi je igrača povređeno, koliko ih je dobilo kartone, da li su ih trebali dobiti ili ne, to je druga stvar. To je odluka sudije i u nju ne želim da se petljam.

Posle Širokog Brijega (1:1) bio je ovo drugi remi Prijedorčana na domaćem terenu u tekućoj sezoni i peti osvojeni bod.

Mali tim, velikog srca

Nikica Milenković, trener Rudar Prijedora istakao je i ovo:

-Celi tim je dao maksimum od sebe. Kad igrate i vidite šta se događa, kod vas se stvara inat. I gospodin Miljanović i ja smo bili igrači. Kad vi hoćete meni nešto da napravite ja ću biti još gori! Situacija je bila takva! Jako sam ponosan na igrače. Mali smo tim, ali imamo veliko srce. To su pokazali naši igrači.

Izvor: Sportski žurnal