Na prijedorskom aerodromu Urije otvoren je 16. Blanik kup “Prijedor 2021” na kojem učestvuje 12 ekipa pilota-jedriličara aero-klubova iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i BiH.
Kup je otvorio zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević, koji je jedriličarima poželio da ih tokom takmičenja vrijeme posluži, da ostvare željene rezultate i da se prijatno osjećaju u Prijedoru.

“Ovo je još jedna tradicionalna manifestacija po kojoj je Prijedor poznat i koja je postala brend grada. Četrdeset takmičara koji su došli iz raznih zemalja okruženja, to je najbolja promocija grada i nadam se da će ponijeti lijepe utiske i time će u svojim mjestima promovisati naš grad”, rekao je Kovačević.

Direktor Kupa LJubiša Aramanda istakao je da su uoči takmičenja evidentno složeni meteo-uslovi, tako da je takmičenje krenulo odmah poslije ceremonije otvaranja.

“Najbitnije je da se tradicija ovog takmičenja nastavlja i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu. Najbitnija je bezbjednost samog letenja i neka pobijedi najbolji, a dogodine se nadamo i boljem vremenu i još masovnije odzivu naših prijatelja, pilota”, rekao je Aramanda.

Aramanda je naveo da je ovo jedinstveno takmičenje na području BiH koje će se odvijati u kategorijama – ekipno i pojedinačno otvoreno prvenstvo, zatim prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Član Aero-kluba “Trstenik” Slobodan Đurović, koji se pilotiranjem bavi duže od 30 godina, rekao je da je sa ekipom u Prijedoru bio već pet puta i da uvijek rado dođu.

“Ovde smo da podržimo ovo takmičenje gde smo uvek dobro dočekani i gde srećemo pilote iz raznih krajeva, što nam je jako drago jer to znači sticanje novih poznanstava, razmena iskustava i sticanje novih znanja”, rekao je Đurović.

Đurović je potvrdio da će saradnja sa Aero-klubom “Prijedor” rezultirati i bratimljenjem ova dva kluba koje je najavljeno poslije završetka ovog takmičenja.

Član Aero-kluba “Špiro Mugoša” iz Podgorice Darko Šćepanović, takođe se jedriličarstvom bavi duže od 30 godina, istakao je da drugi put učestvuje na Blanik kupu u Prijedoru.

“Izuzetno smo zadovoljni i saradnjom i gostoprimstvom, a iako klub ima dugogodišnju tradiciju, nastojimo da oživimo jedriličarstvo tako da idemo po regionu, letimo sa prijateljima i oni dolaze kod nas. Trudimo se da vodimo mlade učenike kako bi nastavili tradiciju”, rekao je Šćepanović.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-23”, koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Organizator 16. Blanik kupa je Aero-klub “Prijedor” uz podršku grada Prijedora i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Zatvaranje Kupa, dodjela priznanja i poglašenje pobjednika planirano je za 19.00 časova.

Autor: SRNA/Kozarski