Akademik Dragan Simeunović smatra da bi u nametnuntim okolnostima u BiH najbolje za rukovodstvo Republike Srpske bilo da zauzme čvrst stav kojim će se obezbijediti očuvanje tekovina istorijskog i civilizacijskog karaktera oličenih u postojanju Srpske.

– Treba se pozivati na međunarodne primjere koji podržavaju postojanje Republike Srpske, ali ne bilo koje, već one koji su očigledni i Nijemcima poput povišenog stepena autonomije koju uživa pokrajina Bajern – rekao je Simeunović za Glas Srpske.

On tvrdi da se u ovom trentuku na Srbiju, Srbe, što znači i Republiku Srpsku, vrši veliki i dobro osmišljeni pritisak kako bi se sa Balkana i iz srpskih prostora potisnuo ruski i kineski politički i ekonomski uticaj, a koriste se i različita sredstva, pa i izazivanje kriza na međunacionalnom i etničkom planu.

Simeunović je istakao da je ponižavajuće da u 21. vijeku, u srcu Evrope, neko tretira balkanske narode ili neke druge kao civilizacijski nedozrele, kao da je riječ o Africi od prije nekoliko vijekova, te da im tutoriše, određuje i nameće kako će živjeti.

– A da iza svega i dalje stoji germanski faktor i njegov posebni interes vidi se po tome što Austrijanca Valentina Incka /bivši visoki predstavnik/ u odlučujućim trenucima po budućnost BiH, odnosno Republike Srpske, mijenja Nijemac /Kristijan Šmit/, a ne Grk ili recimo Španac – rekao je Simeunović.

Autor: SRNA/RTRS