I danas u javnosti oštre polemike oko mirnog razlaza u BiH. Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da disolucija zapravo znači mirno ukidanje entiteta.

Godinama unazad Ramiz Salkić “pljuje u bunar iz kojeg pije vodu”. Od poreskih obveznika, u većinom Srba, uredno prima platu kao potpredsjednik Republike Srpske, ali to mu ne smeta da je naziva genocidnom. Tražio je i ukidanje njenog imena koje nikad ili teško izgovora. Rukovodstvo, kako kaže manjeg bh entiteta, sada optužuje za separatizam i prijeti nestankom Srpske.

– Oni koji neumorno zagovaraju mirni razlaz zapravo zagovaraju mirno ukidanje entiteta. Kako njihova kampanja raste na mirnom razlazu, to je više argumenata da je entitetima dato previše ovlasti kojima prijete funkcionisanju države – istakao je Ramiz Salkić, potpredjednik Republike Srpske, na svom Fejsbuk profilu.

Republici Srpskoj ništa nije dato već je Srpska u Dejtonu ugovorila i BiH dala neke zajedničke nadležnosti pa ako neko nešto bude vraćao, Srpska će vraćati od BiH – ekspresno je Salkiću odgovorio savjetnik srpskog člana Predsjedništva.

– Gospodin Salkić treba da zna da prije svega može da ukida ono što je stvarao a Republiku Srpsku nije stvarao, od nje prima samo platu. U Republici Srpskoj žive ljudi koji su opredjeljeni za Srpsku, koji u nju vjeruju i sasvim sigurno ni Ramiz Salkić ni bilo ko ne može ni da pomisli a kamoli da učini njeno ukidanje – naglasio je Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Počelo je sa slovenačkim non pejperom kao dokazom da se i u evropskim krugovima razmatra mogućnost razgradnje BiH. Na domaćoj političkoj sceni, većinski srpski faktor to je shvatio kao mogućnost za mirni razlaz, Bošnjaci su odmah kazali da je to nemoguće bez rata. U SDS u najmanju ruku oprezni, priču o disoluciji kažu vide kao još jedan SNSD-ov projekat manipulacije narodom.

– Disolucija ne da ne može biti mirna već je riječ o pojavi koja proizvodi konflikt a Srbima konflikt ne treba. Niti Srbima treba neka nova međunarodna konferencija i revizija Dejtona jer više nego što sada imamo, dobiti nećemo i ne možemo – poručio je Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS-a.

Govedarica je samo podebljao raniji stav stranačkog šefa Mirka Šarovićao čemu se vrh SNSD-a već izjasnio.

– Večeras kada bi se moglo i kada bi se stekli uslovi za koje mi mislimo da su minimalni ja bih proglasio nezavisnu Republiku Srpsku na miran način, bez sukoba. Ono što je dobro saznali smo da su SDS i Šarović protiv toga, to je njihova politika a ne moja – rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Novija istorija Evrope pamti mirne ali i burne razlaze zajedničkih država. To jeste teško pitanje ali nema razloga da se o tome ne otvori rasprava, kaže profesor ustavnog prava i lider Prve SDS Radomir Lukić.

– Razgovori o mirnom razdruživanju naravno treba govoriti o tome, nema ni jedne tabu teme. Ako nije tabu tema eliminacija konstitutivnost što insitira Komšić zašto bi bila tabu tema mirno razdruživanje. Kakva bi mogla da bude sudbina toga, ne mogu reći – istakao je Lukić.

Ako su OHR sa nepriznatim visokom predstavnikom, Delegacija EU, nekoliko stotina vojnika EUFOR-a i troje stranih sudija u Ustavnom sudu kohezivni faktor koji BiH drže na okupu, dok 2 od tri konstitutivna naroda iskazuju nezadovoljstvo a treći im prijeti ratom, onda nije teško zaključiti koliko je BiH daleko od razdružene zemlje.

Autor: RTRS