Članovi Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora zatražili su da gradske vlasti dodatno regulišu zaštitu od buke, budući da brojni građani na različite adrese upućuju žalbe na preglasnu muziku iz ugostiteljskih objekata i nakon 22.00 časa.
Mile Došenović iz Policijske uprave Prijedor rekao je da je problem intenziviran počevši od popuštanja epidemioloških mjera, da je veliki pritisak građana na policiju i da su velika očekivanja građana od policije, a da je pitanje više u nadležnosti inspekcije.

“Veliki je pritisak na nas. Građani intenzivno zovu, i po nekoliko puta u toku noći. Traže našu pomoć, traže da ih zaštitimo. Izlazimo na teren, znalo se desiti da legitimišemo i po 50 ljudi. I narušavanje javnog reda i mira se opet ponavlja. A u stambeno-poslovnom objektu muzika se iza 22.00 časa ne bi smjela čuti. Šta da rade ljudi koji tu žive, a do pola dva noću muzika? Dolazimo do zida, do barijere, zbog nedovoljno propisa koji to treba da urede”, rekao je Došenović na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice.

On je pojasnio da su članom 15. Zakona o javnom redu i miru propisane kazne u rasponu od 400 KM do 9.000 KM za uznemiravanje građana bukom, da sudski postupci po prekršajnim nalozima traju i do godinu dana, a da se u međuvremenu kršenje javnog reda i mira bukom konstantno ponavlja.

“Lokalna zajednica nema propis o mjerenju buke, kakav, na primjer, ima Banjaluka, niti inspekcija ima aparat koji mjeri nivo buke, takozvani bukomjer. Korisno bi bilo i da za one koji učestalo krše propise iz ove oblasti postoji mogućnost privremene zabrane djelatnosti. Mi moramo uspostaviti javni red i mir, ali moramo dokazati kršenje, a to je nemoguće ako su prijave anonimne jer onda nemamo oštećenu stranu”, naveo je Došenović.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić konstatovao je da su prekomjerna buka i prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekta problem koji se konstantno ponavlja i da se to može zaustaviti dodatnom regulativom, a potom i dosljednom primjenom propisa.

“Meni smeta da se sve adresira policiji. Ako je u ovoj oblasti nadležnost inspekcije kudikamo veća, to do građana ne dopire, građanima je uvijek policija kriva. Treba svi da imamo komunikaciju sa građanima da ne dolazi do ovakvih situacija. Mi građanima služimo i mi smo i najviše na udaru, a često nismo samo mi nadležni, niti možemo sami”, rekao je Inđić.

On je podsjetio da je u Prijedoru još 2003. godine osnovan ovaj forum na ideji da se mora razvijati svijest da i građani i svi drugi subjekti preuzmu odgovornost za bezbjednost u zajednici, a ne isključivo policija.

Aleksandra Popić iz pravnog tima banjalučke kancelarije Misije OEBS-a u BiH ponudila je pomoć i podršku ove organizacije u rješavanju pitanja zaštite od buke budući da je ono od interesa za širu društvenu zajednicu.

“Veliki je teret na policiji, a odgovornost treba da preuzme i lokalna zajednica”, poručila je Popićeva.

Osim policiji, građani Prijedor se na buku iz ugostiteljskih objekata često žale i komunalnoj policiji i inspekciji, kao i putem e-servisa Gradske uprave “48 sati”.

Ova oblast djelimično je uređena Odlukom o određivanju radnog vremena i izvođenju muzičkih i drugih sadržaja u ugostiteljskim objektima iz 2014. godine.

Forum za bezbjednost u zajednici je savjetodavno tijelo koje čine predstavnici tridesetak institucija, organizacija, ustanova i preduzeća koji se sastaju svaka dva mjeseca, analiziraju bezbjednosnu situaciju i daju preporuke.

Izvor: Agencije