Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske podržaće Fudbalski klub /FK/ “Kozara” u Donjim Orlovcima koji planira da izgradi tribine, te nastaviti da pomaže održavanje memorijalnog turnira, rekao je danas resorni ministar Duško Milunović.
Milunović je nakon posjete klubu rekao novinarima u Prijedoru da je strašna tragedija da iz jednog fudbalskog kluba pogine 11 boraca u odbrani Republike Srpske, kao što je to slučaj sa FK “Kozara” u Donjim Orlovcima kod Prijedora koji postoji 46 godina.

“Oni su nakon rata sačuvali i klub i uspomenu na svoje igrače koji su, pored toga što su imali veliko sportsko srce, imali i veliko patriotsko srce i položili su živote za našu otadžbinu”, rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Ministarstvo prošle godine pomoglo da se održi memorijalni turnir i da će to činiti i u budućnosti.

“Ovaj klub to zaslužuje. To zaslužuju potomci naših poginulih boraca koji su ovdje u ovom klubu i koji se druže i imaju sportske rezultate i mi smo se danas dogovorili, oni žele ovdje da naprave tribine i Ministarstvo će im pružiti podršku da ambijent koji ovdje imaju učine još ljepšim”, dodao je Milunović.

Član uprave FK “Kozara” i predsjednik mjesne boračke organizacije Donji Orlovci Predrag Gnjatović rekao je da je klub daleke 1975. osnovala grupa sportskih entuzijasta na čelu sa Milutinom Kesićem Jutom i došla na ideju da izgradi stadion.

“Kroz klub su prošli mnogi mladi sportisti i postizali zapažene rezultate. Nažalost, desila se ta 1991-95. kada se naših 11 fudbalera odazvalo da brane otadžbinu i ja uvijek kažem nikada ne umiru oni kojih se sjećamo i koje posjećujemo. Zato smo i danas ovdje, imamo veliku čast posjetom ministra boračko-invalidske zaštite Republike Srpske koji nam je dao podršku da nastavimo dalje sa održavanjem memorijalnog turnira i ja se iskreno nadam da uz ovakvu saradnju to neće izostati ni u budućem periodu”, dodao je Gnjatović.

Ministar, predstavnici kluba i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora položili su vijenac na spomenik fudbalerima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: SRNA/kozarski