Tri miliona maraka koje je Vlada Republike Srpske izdvojila za rješavanje infrastrukturnih problema u Prijedoru biće utrošni za asfaltiranje puteva i ulica.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić kaže da se ulaganjem u infrastrukturu stvaraju bolji uslovi za život građana.

– Vlada RS je odobrila tri miliona KM za rješavanje nagomilanih problema oko rekonstrukcije i izgradnje novih asfaltnih saobraćajnica u Prijedoru. To je samo jedna kap u moru nagomilanih problema oko saobraćajnica koje godinama nisu renovirane. Mnogo je rađeno na komunalnoj infrastrukturi, vodi i kanalizaciji, pa postoje mnogi putni pravci i saobraćajnice na teritoriji grada Prijedora koje su više puta krpljene i sanirane samo na udarnim rupama, a evidentno je da ima potreba da se velika većina ulica u gradu Prijedoru rekonstruiše – izjavio je Kabić.

Dodao je da su među prioritetima putevi u novim naseljima, ali i oštećene saobraćajnice u gradskom području.

– Već nakon prve analize odredili smo putne pravce koji će dobiti asfaltne površine. Akcenat je bačen na nova naselja gdje još uvijek nije bila rješena velika većina putnih komunikacija, a ljudi tu žive 30-tak godina i ima u neposrednoj blizini grada ulica koje je potrebno asfaltirati – rekao je Kabić.

On ističe da je ekonomičnije asfaltirati puteve, u odnosu na održavanje makadamskih putnih površina.

– Imate činjenicu da je u mnogim dijelovima grada još uvijek makadamski put koji se dva puta godišnje nasipa. Ove godine mi smo imali proljećno i evo krenuli smo u jesenje nasipanje. Kada izračunate koliko novca se potroši na nasipanje, a koje vremenske prilike devastiraju, već nakon prvih loših vremenskih uslova, kiše i snijega, u konačnici dobijamo više potrošenog novca nego što nam je potrebno za asfaltiranje gradskih saobraćajnica – rekao je on.

Kabić je dodao da će Gradska uprava nastaviti sa ulaganjem u putnu infrastrukturu novcem iz budžeta ili novcem od kreditnog zaduženja.

Izvor: Srpskainfo